Zóny pre každého študenta

Zázračný mlynček – Lotyšská rozprávka

Zázračný mlynček

Dávno-pradávno žili dvaja bratia: jeden bol bohatý, druhý chudobný. Raz, keď bedár nemal čo do úst vložiť, vybral sa, neborák, za svojím bohatým bratom. Len čo ho boháč zazrel, vyhodil z obloka obhryzenú kosť a zvolal: – Tu máš kosť. Bež s ňou do pekla a predaj ju!

Bedár sa mu poďakoval a pobral sa s plačom do lesa. Vtom kde sa vzal, tam sa vzal, zjavil sa pred ním sivovlasý škriatok a vraví: – Prečo plačeš, synak?

Bedár sa škriatkovi poďakoval a pobral sa ďalej. Ide, ide, prešiel už poriadny kusisko cesty, ale po pekle ani chýru ani slychu. Kráča cestou-necestou, prediera sa húštinami, keď tu zočí pred sebou vysokánske železné vráta. Bedár schmatol bakuľu a mocne ňou zabúchal na vráta. Tu vyšiel trojhlavý čert a zrúkol: – Čo tu hľadáš?

Škriatok mu ukázal, ako mlynček melie a zmizol v húštine.

Od toho dňa sa bedárovi dobre žilo. Mlynček mu mlel chutné jedlá a nápoje, ba namlel mu aj peknú kôpku zlata. Zo zlata si bedár postavil utešený zámok.

Keď boháč zočil nevídaný zámok, ozlomkrky bežal za bratom a líška sa mu:

A dobrý brat mu všetko vyrozprával.

Boháč schmatol zázračný mlynček a ozlomkrky s ním upaľoval domov. Na druhý deň sa zberá na pole. Gazdiná povie, že zostane doma a navarí na obed kaše.

Žena počúvla a spolu s mužom išli na pole. Keď nastal čas obeda, gazda zašiel domov, postavil mlynček na stôl a ten začal mlieť sladkú kašu. Melie, melie – už sú všetky hrnce plné. Melie, melie – už je celá izba plná. Melie, melie – už sa kaša vylieva na dvor. Gazda sa preľakol, mlynček vyhodil z obloka, ale ten len melie a melie. Kaše pribúda, kaša sa rozlieva po celom dvore. Nahnevaný boháč schytil nešťastný mlynček a niesol ho späť bratovi. Ešte aj cestou mlynček mlel.

Brat sa len uškrnul, tichučko vyslovil zaklínadlo a mlynček v tej chvíli zastal.

Bol krásny slnečný deň, keď sa popri brehu plavila loď. Námorníci zbadali, že na brehu sa čosi trbliece. Čo to len môže byť? Spustili kotvy, vystúpili na breh – a čo nevidia? Pred nimi sa vypína utešený zámok, celý zo zlata.

Ulakomili sa námorníci na mlynček. Večer, keď sa zošerilo, vošli potichu do jedálne a zázračný mlynček ukradli.

Márne ho brat na druhý deň zhľadúval, po mlynčeku nebolo ani stopy. A námorníci dávno na šírom mori. Práve si lámali hlavy, čo si prvé na mlynčeku namelú. Kým sa dohadovali, jeden huncútisko zvolal:

A mlynček začal mlieť. Už namlel za misku soli a melie bez prestania ďalej.

Preto je morská voda slaná.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/rozpravky/15107-zazracny-mlyncek-lotysska-rozpravka/