Princ z Bystrice a Bystrinka (Rozprávka)

Slovenský jazyk » Rozprávky

Autor: ivanus (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 01.06.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 316 slov
Počet zobrazení: 3 494
Tlačení: 151
Uložení: 141

Princ z Bystrice a Bystrinka (Rozprávka)

Kde bolo, tam bolo, bol raz jeden princ. Pochádzal z Bystrice. Už sa presne nevie, či z Banskej alebo Považskej. Najpravdepodobnejšie však z Považskej, pretože tá je bližšie pri Bytči. Jedného dňa sa vám totižto princ vybral popri Váhu a zatúlal sa až do mesta Bytča. Tam stretol Bytčianku - kráľovnú bystrín, bystrých potokov a riek. Volala sa Bystrinka. Vládla nad Váhom a jeho prítokmi.

Ako to obyčajne v neobyčajných rozprávkach býva, princ sa do vládkyne bystrín zaľúbil. Nebolo však jednoduché dobývať jej srdce. Princ sa pokúšal dobyť ho nadbytočným blahobytom, ktorý jej ponúkal. Túžil celou svojou bytosťou po tom, aby s ním bývala v jeho príbytku. Jasné, že v mieste jeho bydliska, čiže v Považskej Bystrici.

V Bytči býval aj bývalý veľký čarodej. Bývalý preto, že teraz sa už venoval dobytku. Mal veľké stáda býkov a byvolov a stajne plné koni. No v poslednej trinástej stajni si choval starú kobylu.

Keď si princ nezískal Bystrinku ani starobylým hradom, či dokonca novým nábytkom, rozhodol sa ísť za bývalým čarodejom. Dopočul sa, že je aj bylinkárom a pozná bylinky na choroby, žiale i lásku.

Čarodej pohostil princa bylinným čajom a povedal mu o zázračnej bylinke, ktorá by mu pomohla získať srdce Bystrinky. Nesmie však odtrhnúť listy. Neobyčajne žialil teda, a zo žiaľu mu ubývalo síl.

Kde sa vzal, tu sa vzal, zrazu prihopkal bylinožravec. Veru nikto iný ako zajko, ktorému sa princa uľútostilo. Priskackal až k bylinke a čuduj sa svete poobhrýzal na nej všetky listy, až z nej ostala iba byľ. Natešený princ uvaril bylinkový čaj z byle bylinky a odniesol ho bystro k bystrine, kde bývala Bystrinka, kráľovná bystrín, bystrých potokov a riek.

Bystrinka sa napokon presťahovala na okraj Váhu do hradu v Považskej Bystrici. A keby sa Bytčianke Bystrinke zacnelo za Bytčou, bystrický princ by zapriahol kobyly a vybrali by sa na návštevu do obydlia čarodejníka na bylinkový čaj.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Rozprávky

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.025 s.
Zavrieť reklamu