Hovädzí jazyk

Hovädzí jazyk (Rozprávka)
Pomocníkom veľkého boha Obatalá bol boh Orula. Keď sa jedného dňa Obatalá rozhodol ustanoviť panovníka nad svetom, myslel predovšetkým na Orulu. Jednako zaváhal, lebo sa bál, že Orula je azda primladý a neskúsený na takú úlohu. Preto chcel vyskúšať Orulovu múdrosť. Poslal po neho a požiadal ho, aby mu pripravil najlepšie jedlo.

Orula šiel na trh a prezrel všetko, čo bolo na predaj. Nakoniec kúpil hovädzí jazyk a priniesol domov. Pripravil ho veľmi starostlivo s najrozličnejšou zeleninou a koreninami. Keď bol hotový, zaniesol jazyk Obatalovi a ten ho ochutnal. Nikdy nič lepšieho nejedol. Potom Orulu pochválil a povedal mu: - Povedz mi, Orula, prečo si vybral jazyk, keď si mohol na trhu vyberať z toľkých vecí?

- Veľký Obatalá, - odpovedal Orula, - jazyk je veľmi dôležitý. Jazykom možno osláviť dobrú prácu a chváliť tých, čo konajú dobré skutky. Môžeš ním oznámiť dobré zvesti a ukázať ľuďom cestu, ktorou treba ísť. Ba môžeš ním rozdávať vysoké úrady a hodnosti.

- Všetko, čo si povedal, je pravda, - odvetil Obatalá a myslel si: „Orula je naozaj obdarený múdrosťou."

Ale Obatalá sa rozhodol skúšať Orulu ďalej a riekol mu:

- Pripravil si pre mňa najlepšie jedlo. Teraz chcem, aby si mi pripravil najhoršie jedlo, aké si len možno predstaviť.

Orula teda šiel znova na trh. Keď poprezeral všetko, čo tam bolo, opäť kúpil hovädzí jazyk. Priniesol ho domov, pripravil s koreninami a zeleninou a odniesol Obatalovi.

Obatalá prekvapený povedal: - Prvý raz si mi priniesol toto isté jedlo ako najlepšie zo všetkých. Teraz si mi opäť priniesol jazyk a predkladáš mi ho ako najhoršie zo všetkých jedál. Vysvetli mi to.

Orula odvetil: - Veľký Obatalá. Jazyk je veľmi dôležitý. Jazykom možno poprieť zásluhy človeka a pokaziť mu dobré meno. Možno ním naviesť ľudí, aby robili, čo im je na škodu, a jedným zlým slovom možno ich pripraviť o živobytie. Jazykom možno zradiť krajinu a jej ľud predať do otroctva.

Keď to Obatalá počul, povedal: - Všetko, čo hovoríš, je pravda. Hoci si mladý, vynikáš múdrosťou.

A v tej chvíli urobil Orulu pánom sveta.
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/rozpravky/9921-hovadzi-jazyk/