Zóny pre každého študenta

Životné prostredie a ja (Úvaha)

Životné prostredie a ja (Úvaha)

Životné prostredie tvorí pôda, voda ,ovzdušie .Často sa stáva, že ľudia znečisťujú tieto druhy životného prostredia .Hlavne chemikáliami ako sú saponáty ,spreje , pesticídy.

hnojivá, plyny ,obaly , nefunkčné elektrospotrebiče ,vypúšťanie odpadovej vody do riek. Továrne vypúšťajú veľké množstvo plynov a tým ničia ozón. Čítala som , že škodlivé plyny a spreje znečisťujú ovzdušie a spôsobujú globálne otepľovanie , pričom dochádza k topeniu ľadovcov .

Dokonca niektorí ľudia , ktorým nezáleží na životnom prostredí nadbytočne míňajú vodu, plyn , elektrinu atď. Za tieto produkty sa niekde platia veľké sumy peňazí .Ľudia to robia asi hlavne preto , lebo na šetrenie nemajú čas , cit a vôbec sa im nechce chrániť a šetriť životné prostredie. V budúcnosti to môže spôsobiť ekologické problémy alebo v najhoršom prípade ekologickú katastrofu.

Ja sa pre životné prostredie snažím separovať odpad (plasty, sklo, papier ) . Je to výhodné aj pre nás doma, pretože inak by sa nám nezmestil odpad do koša. Máme domáce kompostovisko , ktorým hnojíme záhradu . Dávame do kompostéra veľa produktov zo záhrady a aj potravín . Samozrejme sa snažím šetriť vodou , plynom , elektrikou. Napríklad pri varení pri dosiahnutí 100°C, vypnem plyn a pod pokrievkou sa jedlo (ryža , zemiaky ) dovarí . Pri elektrine zbytočne nezasvecujem všetky izby v dome .Používame šetriace žiarovky. Pri umývaní zubov nenechám tiecť vodu celý čas , ale iba kým si namočím kefku a potom na konci keď si vyplachujem ústa . Snažím sa kontrolovať vodovodné batérie, aby z nich nekvapkala voda.

Od prvej triedy ma zaujímalo životné prostredie .
Chcela by som vymyslieť spôsob ničenia odpadu na smetiskách aby neohrozovali životné prostredie . Najviac ma trápia aj škodlivé plyny z výfukov aut a komínov . Myslím , že je veľmi potrebné chrániť životné prostredie aby aj ďalšie generácie mohli prežiť život na tejto planéte .
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/10511-zivotne-prostredie-a-ja-uvaha/