Esej o rodine

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: kajka
Typ práce: Referát
Dátum: 07.12.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 591 slov
Počet zobrazení: 31 474
Tlačení: 890
Uložení: 892

Esej o rodine

Moja predstava ideálnej rodiny, je v prvom rade to, aby rodina bola úplná, pretože aj to potom vplýva na výchovu detí. Mnohí rodičia sa potom pýtajú sami seba jakto, že ma moje dieťa neposlúcha? A keď si už nevedia rady, strčia ho do najbližšieho nápravno-výchovného ústavu.

Ale najmä deti potrebujú v rodine porozumenie, lásku, opateru a podporu. Je mi do plaču, keď si predstavým koľko detí sú siroty, a koľko dospelých ľudí prespáva na ulici ako bezdomovci, často krát aj preto, že ich partner vyhnal z domu a oni nemajú kam ísť, aj takto sa dokáže rodina rozpadnúť!
Ale často krát deti aj napriek výchove, chcú zapadnúť do partie a dajú sa na zlé chodníčky, ako sú drogy, cigarety a alkohol.

Zo skúsenosti viem, že vtedy rodičia na svoje deti nahučia, šľahnú im pár faciek, popr. dajú im nejaký zákaz, ale hovorí sa: "Zákazy sú na to, aby sa porušovali!", a deti to iba viac vyprovokuje a pokračujú s tým aj naďalej. V takomto prípade si myslím, že nezaberú žiadne bitky, ani hukoty, ale to, aby si rodičia sadli so svojím dieťaťom, popr. deťmi, a porozprávali sa priamo bez akýchkoľvek prekážok. Poviem tak, že ja mám s mojou mamou perfektný priateľský vzťah a veľmi to pomáha aj mne, aj mame. Nemám problém je povedať všetko čo ma trápi, a to niekedy dnešnej mládeži chýba - vyrozprávať sa.

Vrátim sa však k mojej predstave. Moja rodina určite bude obshovať minimálne 4 členov, pretože si myslím, že je dôležité aby mali deti súrodencov (ak nie, sú často príliž rozmaznané). Každý z rodiny by mal mať nejakú "rodinnú" úlohu. Určite by som nezniesla keby sa otec vyvaľoval na sedačke a kukal to telky a deti by sedeli za počítačom. Vzhľadom na to , že by som chcela byť speváčkou a môj budúci manžel vrcholovým športovcom, bola by som rada, keby sa aj naše deti venovali hudbe alebo nejakému športu.

Spoznali by tam veľa nových ľudí, ktorí by mali podobné záujmy ako oni - tým pádom by sa nemuseli v partii príliž "ukazovať" (narážam na drogy, cigarety a alkohol). Nakoľko budeme obaja rodičia v práci plne vyťažený, veľmi sa mi bude hodiť pomoc starých rodičov, ktorí sú v rodine nesmierne dôležití pretože ako matka by som určite potrebovala pomôcť minimálne s výchovou detí. Aj od svojho manžela očakávam pomoc vo všetkých stránkach týkajucich sa detí. Predstavujem si to asi tak, že by minimálne deti okúpal a uložil na spánok a venoval sa im v smere športu.

Môj sen je konečne nadobudnúť svoju zdravotnú kondíciu a ísť s mojou budúcou rodinkou niekam na nejakú krásnu lyžovačku, zažiť veľa zábavy, príjemných momentov v kruhu najbližších a poobzerať si horizont minimálne celého Slovenska. V tom však hrajú rolu aj peniaze. Taká rodinná dovolenka v Tatrách vyjde 4-člennú rodinu 350 eur a ani dovolenka pri mori za 1.330 eur nie je zrovna najlacnejšia.

Aj ohľadom peňazí sa musia manželia dohodnúť a premyslieť si, kto do akej veci investuje, pokiaľ nemajú spoločný účet (čo je tiež podľa mňa blbosť, pretože keď sa niečo stane, nadradený partner bude môcť vyšťaviť z penazí toho druhého, až ostane na ulici. Ale to už sme opäť pri ľuďoch bez domova, o ktorých hovoriť nechcem). Ďalej veľmi záleží aj od pracovných príležitostí v zahraničí. Neviem si moc predstaviť, že by manžel odišiel na rok preč kvôli práci a mňa nechal s deťmi samú doma.

Rodina by bola ideálna, keby v nej panovalo porozumenie, láska, spolupatričnosť, pochopenia, obetavosť a priateľstvo. Nakoniec môžem už len dodať, že každému prajem aby si vytvoril rodinu podľa svojich predstáv.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.030 s.
Zavrieť reklamu