Čo pre mňa znamenajú knihy? (Úvaha)

Čo pre mňa znamenajú knihy? (Úvaha)

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, čo pre vás knihy znamenajú?
Ja niekoľko krát, ale nikdy nie až tak hlboko, ako naposledy, keď sme písali esej s názvom "Me and books". Bola som nadšená, že konečne píšeme esej o niečom, čo mi je veľmi blízke. Neodvážim sa sem napísať originál v angličtine, predsa len tam bolo v tom pár chýb, ale triedna profesorka a zároveň profesorka angličtiny v jednom tele, bola s mojou prácou príjemne prekvapená.

V skratke moja esej bola o mojom detstve a o mojich prvých knihách, o tom, ako som sa naučila čítať... a potom prišla doba, keď som čítala len a len knihy. Vyjadrovala som sa, čo pre mňa knihy znamenajú...a tak teda? Knihy sú pre mňa dôležitou súčasťou môjho života. Prostredníctvom nich sa dokážem ventilovať, som omnoho pokojnejšia a mierumilovná. Prenášajú ma do iného sveta, ktorý nie je často reálny, ale zato mi umožňuje snívať aj s otvorenými očami. Knihy mi neprinášajú zlo, to robia len ľudia, s ktorými sa stretávam a preto si knihy vážim v tomto smere oveľa viac. Zrieknuť sa kníh? Nikdy!

Možno je to hlúposť, ale sklamanie, ktoré mi spôsobujú ľudia je omnoho bolestivejšie ako sklamania z kníh, ktoré sa mi nepáčia. Niežeby som bola citlivka.. som, bolesti sa nebojím, ale bolo toho na mňa už veľa. Pokúšala som sa dostať do toho sveta, kde žijú ľudia a nažívať s nimi necelé 3 roky takmer bez kníh. A čo z toho mám?

Zistila som, že ľudia dokážu byť falošní a vtieraví pre svoje dobro. Dokážu brať, ale nie dávať. Netvrdím, že všetci sú takýto. Ale nemala som česť, spoznať veľa čestných ľudí. A takto sa od nich dištancujem. Čítam a relaxujem. Samozrejme, teraz príde škola, budem sa aj učiť, ale knihy už neopustím. Dávajú mi to, čo mi ľudia berú...Slobodu!
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/10523-co-pre-mna-znamenaju-knihy-uvaha/