Vreckové (Úvaha)

Vreckové (Úvaha)

Dilémou v mnohých rodinách sú peniaze, ktorých časť by mala alebo nemala skončiť v detských, pubertiackých rukách. Jedným slovom napísané tzv. vreckové.

Názory, či predstavy rodičov a deti sú v tejto oblasti niekedy až príliš odlišne. Zatiaľ, čo deti by chceli najviac a rozhadzovali ich kade-tade tak rodičia by radi vedeli načo peniaze „idú" a najradšej by všetko kupovali samy po ich vlastnom uvážení. Dôležité však je, aby ste si už od včasneho veku začali vážiť hodnotu peňazí a učili sa s nimi hospodáriť.

Najlepším spôsobom bude, ak Vám rodičia začnu dávať drobne vreckové. Ak rodičia nevedia, koľko by Vám mali dávať skúste zistiť, koľko dostávajú spolužiaci/spolužiačky. Samozrejme, že to závisí aj od finančnej situácie v rodine. Niektorí rodičia poskytujú deťom len skromné vreckové, platia však za nich všetky ich prípadné potreby.

Iní rodičia dávajú teenagerom väčší obnos, potom však od nich očakávajú, že si sami zaplatia šaty, či knížky. Osobne si myslím, že ak si chcú mladí ľudia zadovážiť nejakú drahu vec, mali by na kúpu sami prispieť vlastnou čiastkou. Možete zájsť za rodičom a opýtať sa: „Keď si polovicu nasporím, doplatíš mi zvyšok?" Môžu súhlasiť alebo Vám navrhnúť iné riešenie.

Na záver by som chcela dodať, že aj tu platí: Je radšej mať dôveru u rodiča, ako vec za ukradnuté peniaze.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/10820-vreckove-uvaha/