Príhovor rodiča na stužkovej

Príhovor rodiča na stužkovej

Vážení rodičia, vážený profesorský zbor, milé naše deti!

V dnešný večer nastal ten čas, kedy sa spoločne stretávame pri príležitosti "Dňa otvorených dverí". Na prahu týchto pomyselných dverí sa ocitli naše deti a sú pripravení vstúpiť cez ne do dospelosti.

Mnohí z nich si myslia, že už dospelí sú.  Majú za sebou prvý pohárik, prvú cigaretu, prvú lásku... My však vieme, že byť dospelý neznamená mať právo beztrestne si  dať ten pohárik, či cigaretu. Byť dospelý znamená predovšetkým byť zodpovedný.  Za seba, za svoje činy, počase voči svojmu partnerovi, za svoje deti, aby raz, keď nastane ten čas a oni sa ocitnú na tomto mieste, mohli s rovnakou hrdosťou, akú pociťujeme my teraz, aj oni hľadieť na naše vnúčatá. Lebo taký je kolobeh života.

Niektorí z nás možno v týchto dňoch zablúdili medzi staré fotografie, aby si pripomenuli zvečnené prvé krôčky, prvé boľačky, prvé Vianoce, prvý šlabikár... a s úsmevom na perách a slzou v oku sme si uvedomili nemilosrdnú spravodlivosť času. Ani sme v tej rýchlosti, akou plynú naše dni, nepostrehli okamih, keď sa z našej malej princezničky stala krásna mladá dáma a z toho anjelika, ktorému sem-tam vykukli rožky, šarmantný mladý muž.

Cesta sem spoločne bok po boku nebola jednoduchá ani pre Vás deti, ani pre nás rodičov, ani pre Vašich pedagógov. Často to bol adrenalín väčší ako pri  Bungee jumpingu. Všetko to však stálo za to. A keď sa tie dvere za Vami definitívne zaklapnú, čas ukáže, či všetka tá lásku, ktorú ste od nás dostali, porozumenie, ktoré sme v sebe našli pri Vašich prešľapoch, stačilo na to, aby ste za tými dverami našli ten správny smer.

Využívam túto príležitosť a ďakujem všetkým pedagógom za nekonečné úsilie prebudiť Vaše mozgové bunky, aby ste mohli vedomosti načerpané počas krásnych ôsmych rokov použiť ako kompas.

Dovolím si menovite poďakovať pánu profesorovi .........................ovi, ktorý vám bol dobrým kamarátom a prispel k Vašim nevšedným zážitkom z triednych výletov a rovnako pani profesorke ............................ej, ktorá s vami skoro tak isto oko my, mamy, prežila nejednu krušnú chvíľku.

Takže milé naše deti! Ja vám pri hľadaní toho správneho smeru za všetky matky a všetkých otcov prajem veľa-veľa šťastia a nemálo odvahy.

Pekný večer a veselú zábavu!

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/10974-prihovor-rodica-na-stuzkovej/