Výroba mydla (Opis pracovnej činnosti)
Výroba mydla (Opis pracovnej činnosti)
Keď som si prezerala babkinu zásuvku, našla som tam jeden veľmi
starý recept. Písala ho ešte moja prababka v škole rodinnej výchovy. Je to návod na výrobu mydla.
Ak si raz budem
chcieť vyrobiť domáce mydlo postup bude takýto:
Pod odkvap položím desaťlitrovú nádobu a počkám kým sa naplní dažďovou
vodou. Podľa receptu by som mala pridať 1kg lúhového kameňa. Ako som zistila ide pravdepodobne o hydroxid sodný, čo je nebezpečná
žieravina, ktorá sa používa na čistenie odpadov. Takže v rámci bezpečnosti si nasadím ochranné rukavice a okuliare. Pridám lúhový kameň,
ktorý som získala z chemického laboratória alebo možno kúpila v drogérii.
Pre ďalšiu prísadu som sa zastavila v
mäsiarstve. 3kg loja a kostí, asi hovädzích. Naporciovaných tak, aby vošli do hrnca – neskôr sa v hydroxide rozpustia. Toto všetko
dám na sporák, privediem do varu a 2 a pol hodiny budem miešať a miešať. V prababkinom recepte sa o tom nepíše ale iste si budem musieť
zapnúť odsávač. 10 minút pred koncom tejto úmornej roboty pridám za hrsť soli a nechám odstáť.
Medzitým si pod
odkvapom nazbieram ďalšie 4l vody a dám do nej odstátu, stuhnutú na kúsky nakrájanú hmotu. Znova sa to varí až do rozpustenia.
Napokon treba pridať hrsť kolofónie čo je vlastne živica z ihličnatých stromov takže mám na výber – buď odlomím konár z borovice v
záhrade, alebo zájdem do hudobnín. Varí sa to ďalších 10 minút, vleje do debničky vystlatej látkou a nechá stuhnúť. Pred tým sa tam
však dajú pridať rôzne ingrediencie. Prababka odporúča dve hrste „porajbaných“ gaštanov, ja by som dala prednosť levanduli, ružovým
lupienkom alebo niečomu voňavému.
Nuž takto si asi kedysi gazdinky pripravovali mydlo – z kostí a lúhu. Ktovie či ručne
robené mydlá, ktoré predávajú v supermarketoch vyrábajú tiež podľa tejto receptúry.