Brisingr

Brisingr

Brisingr. Je  to v podstate fantasy literatúra. Napísal ju mladý autor Christopher Paolini, ktorý má len niečo cez dvadsať rokov. Svoju prvú poviedku alebo príbeh napísal v svojich pätnástich rokoch. Kniha vyšla v rodinnom vydavateľstve. Síce navonok vyzerá ako veľká hrubá kniha, ktorú prečítaš najskôr za mesiac, nie je to tak. Brisingr je tretie pokračovanie počiatočného Eragona, ktorý odštartoval celú tetralógiu (4 knihy). Na motív Eragona bol natočený film. Premietal sa aj u nás, možno niekto z vás, čo čítajú ho už videl. Film si až tak dobre nepamätám, preto vám ho tu nebudem opisovať. Preto sa radšej presuniem ku knihe.

Je to príbeh založený na porozumení, odvahe a taktike. Dej sa odohráva vo fiktívnej ríši zvanej Alagaesia (alagézia).
Aby som išiel od začiatku. Pred mnohými rokmi sa dohodli elfovia, ľudia a draci, že uzavrú vzájomný mier. Na spečatenie zmluvy vznikli tzv. dračí jazdci. Jazdec bol človek alebo elf. Po určitej dobe sa jeden jazdec menom Galbatorix rozhodol pozabíjať ostatných jazdcov. Spolu s 13-timi sprisahancami sa mu to skoro podarilo. Prežil len starý elfský starec s jeho jednonohým drakom a človek menom Brom, ktorému dračicu zabili. Tak sa na trón dostal Galbatorix a začal vládnuť väčšine Alagaesie.

Elfovia sa skryli do neprístupných lesov a trpaslíci do takisto neprístupných hôr. Ra´zakovia (príšery podobné chodiacim havranom, smrtiaco nebezpečné) sa rozhodli slúžiť Galbatorixovi. Urgalovia, rasa podobná orkom, vysokí a zelení, ostali neutrálni. Ľudia sa v tejto krajine delili na dva tábory, jeden, ktorý slúžil kráľovi, a druhý ktorý tajne podnikal opatrenia aby ho zosadil z trónu. Po istom čase sa Eragon, mladý farmársky chlapec zo severskej dediny Carvahall dozvie, že on je ďalší možno posledný jazdec a on, i jeho dračica Zafira sú jedinou nádejou pre záchranu celej ríše pred tyranom. Príbeh je veľmi napínavý, autor opisuje dokonale všetko, takže ak sa posnažíte,  vaša predstavivosť pri tejto knihe nenájde konca. Mňa táto kniha úplne uchvátila, v škole som ju cez prestávky čítal, doma som skoro nezapol počítač. Podľa mňa je to kniha, ktorú sa oplatí kúpiť. Len koniec tretej knihy je trocha zlý. Nebudem vám ďalej prezrádzať dej, dúfam, že som vás uchvátil natoľko, aby ste si knihu išli kúpiť trebárs to Auparku a pridali sa do fanklubu.
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/11076-brisingr/