Príhovory (prejavy) pri narodení dieťaťa

Príhovor (prejav) pri narodení dieťaťa 1

Drahá rodinka,

som veľmi rád, že všetci ako sme tu máme možnosť dnes osláviť takú úžasnú vec, ako je príchod nového človiečika na tento svet.

Naša rodina mala opäť to šťastie, že bocian zavítal do našich dvier. Je to obrovské šťastie, že bábätko je zdravé a silné. Pritom povieme si normálna vec, narodenie, každý z nás sa narodil. No pre rodičov je to vždy zázrak. Pohľad na to malé neviniatko, na tie miniatúrne nôžky a rúčky stisne srdce a človek ani nemôže uveriť, že toto úžasné stvorenie je jeho potomok.

Takéto okamžiky nás nútia nadchnúť sa nad tým, ako je to všetko zázračne usporiadané. A práve tieto chvíle, ako je prvý krát počuť zaplakať svoje dieťatko, ako si rodič všimne, že sa naň usmialo, prvé krôčky a tak ďalej... človek pociťuje tú neskutočnú radosť zo života. A to je absolútne nenahraditeľné.

A tak všetci prajeme rodičom, aby si tieto chvíle vychutnali čo najintenzívnejšie, ako sa im len bude dať. Milí rodičia postretlo Vás veľké šťastie. Ale viem, že Vy to viete a vážite si toho. My sa tešíme spolu s Vami.

No a malému drobčekovi prajeme, aby sa mu na tomto svete páčilo, aby ho nepríjemné veci v živote radšej obchádzali a čo je najdôležitejšie, aby bolo zdravé.

Tak vitaj, človiečik malý, medzi nami!

Príhovor (prejav) pri narodení dieťaťa 2

Vážení prítomní.

Ako by to bolo včera, čo sme krstili našu dcéru. A dnes jej synčeka. Veru život plynie rýchlo, ani nevieme kam sa tie roky podeli, už naše deti majú deti.

Možno práve preto, že sme už starší a čas akoby šiel čoraz rýchlejšie, si tie príjemné chvíle viac vážime a chceme si ich vychutnať čo najviac. Jednou z takýchto chvíľ je držať v náručí vlastné dieťa. Sám sa pamätám, aký je to úžasný pocit.

Keby sa ma Boh spýtal, ktorú časť života by som chcel prežiť ešte raz, bez váhania by som odpovedal, že roky, keď naše deti boli malé. Ale takáto možnosť samozrejme nepríde. Každý sme tu len raz a každý okamih v živote je len jeden.

Z úprimného srdca našim deťom prajem, tak trochu závidím, no v dobrom slova zmysle, že túto nádhernú časť života majú pred sebou. Pravdaže, byť rodičom je nielen radosť, ale aj mnoho povinností a starostí. Chcem, aby ste vedeli, že my Vaši rodičia budeme stáť pri Vás a snažiť sa Vám pomáhať ako to bude v našich silách. Však sme ešte plní energie.

Sám sa teším na to, ako budeme v roli starých rodičov, ako budem s vnukom chodiť na výlety, hrávať s ním futbal. Myslím, že príchodom nového člena do rodiny sa v našich životoch otvára nová epizóda.

Všetci budeme s radosťou sledovať, ako náš vnuk rastie, budeme ho s potešením sprevádzať v jeho prvých rokoch života a pomáhať mu naberať ten správny životný smer.

Všetko dobré Ti prajeme, vnúčik náš!

Príhovor (prejav) pri narodení dieťaťa 3

Milá naša rodinka!

V prvom rade chcem privítať v rodine tohto malého anjelika a gratulujem rodičom.

Príchod nového človeka vytvára v nás dospelých úžasný pocit šťastia, radosti aj spolupatričnosti v rodine. Malé bábo je stvorenie tak dojemne nevinné, ešte ani samo netuší, že už je súčasťou veľkého sveta a čaká ho v živote veľa vecí. Veľa radostí, ale aj mnoho situácií, v ktorých sa bude musieť v živote popasovať.

Je veľmi dôležité, aby už od ranného detstva sa naučil tým správnym spôsobom, ako treba v živote kráčať. Tie prvé krôčky sú neisté. Rodič musí ho držať za rúčku, musí mu pomôcť. Jeho úlohou je naučiť ho chodiť tak, aby v ten deň, keď sa rodičovskej ruky pustí, našiel pre seba tú správnu cestu, aby v živote nezablúdil.

No keď mu dáte dostatok lásky, získa v srdci ten najpevnejší bod, ktorého sa môže držať. A ak sa mu bude niekedy svet zdať tmavý, čierny, ako sa občas stáva každému, uvidí v horizonte to svoje svetielko a pôjde za ním.

Úloha rodiča je poslanie. Je to asi tá najdôležitejšia, najzodpovednejšia vec v živote. No zároveň je to povinnosť, ktorej plnenie prinesie to najväčšie šťastie. Prajem teda rodičom pri plnení tohto poslania veľa síl a bábätku veľa šťastia v jeho živote. 

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/11516-prihovory-prejavy-pri-narodeni-dietata/