Školský príhovor (prejav) maturanti

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: nany7
Typ práce: Ostatné
Dátum: 09.05.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 410 slov
Počet zobrazení: 15 040
Tlačení: 984
Uložení: 762

Školský príhovor (prejav)

Drahé naše maturantky.

Práve prežívate chvíľu vo svojom živote, ktorú si už určite každá z Vás veľa razy predstavovala. Ukončenie strednej školy, maturita, symbol prechodu z detstva do dospelosti. Ako dieťa sa teší stať sa veľkým, ako každé mláďa opúšťa svojich rodičov, tak aj vy túžite byť dospelými. Nastal už Váš čas a vy opúšťate internát ako vtáčky odlietajúce z hniezda, vymaníte sa spod ochranných krídel školy a vrhnete sa s veľkými očami do života. Viete, že za stenami internátu je veľký svet a vy ľudia mladí, plní očakávaní a snov mu pobežíte v ústrety.

Život človeka sa skladá z jednotlivých úsekov, období. A dnes ste sa ocitli na úseku dvoch období. Keď ste pre štyrmi rokmi k nám zavítali, vystrašené, ešte s detským pohľadom v očiach, začínalo u Vás nové obdobie a hľa už je za Vami. Tento úsek životný síce krátky, no je veľmi dôležitý. Veď ste sem prišli ako dievčatká a dnes stoja predo mnou mladé dámy. Je to obdobie života, kedy sa dieťa mení na dospelého, obdobie, na ktoré dospelí radi spomínajú. Verím tomu, že aj vo Vašom prípade to bude tak. Určite si do ďalších životných období donesiete z tohto času veľa spomienok. Čas má veľmi dobrú schopnosť postupne z pamäti vymazať to, čo bolo pre človeka nepríjemné a zážitky radostné s nami ostávajú tak dlho, kým ich my v sebe živíme spomínaním.

A tak dúfam, že ak sa sem po nejakom čase vrátite, pohľad na budovu školy, budovu internátu, ulice v meste vo Vás vyvolá pocit milý a prebudia sa spomienky na peknú mladosť. Tak isto aj vy keď sa budete stretávať ako bývalé spolužiačky, bývalé spolubývajúce, budú Vaše rozhovory plné spomínania na veselé okamihy sprevádzané smiechom.

Prajem Vám, aby ste všetko, čo ste sa na strednej škole naučili (a tým nemyslím len vedomosti) na Vašich cestách životných využili. My ako pedagógovia budeme neskutočne hrdí na Vaše úspechy a dúfame, že po niekoľkých rokoch si môžete povedať: „Áno, stredná škola mi niečo dala, pripravila ma dobre.“

Nastáva teraz pre Vás etapa nová, tiež krásna. Mladosť v plnom prúde a pribudne Vám viac slobody. No samozrejme so slobodou ruka v ruke zodpovednosť aj nové starosti. Je len na Vás, akou cestou sa uberiete, je len na Vás aký bude Váš ďalší život. A my Vám želáme, dievky naše, všetko dobré, veľa nových pekných zážitkov aj veľa síl, pretože maturita je síce za Vami, ale skutočné skúšky dospelosti Vás ešte len čakajú. Veľa šťastia!

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu