Aká som? (Autocharakteristika)

Aká som? (Autocharakteristika)

Aká som? Vidia ma ostatní rovnako, ako sa vidím ja sama? Nie je práve najľahšie uviesť objektívne odpovede na tieto otázky. Posúdiť nie len kladné ale aj záporné stránky niekoho iného je omnoho ľahšie než tie svoje. Vlastné negatíva totiž mnoho z nás prehliada, alebo nie je ochotné priznať si ich.

Ak by ste sa na mňa niekoho spýtali, zrejme by hovoril o tichom, utiahnutom dievčati s polodlhými hnedými vlasmi, modrými očami a vážnym výrazom v tvári. Môžno by ma tak zhodnotil preto, lebo nemám potrebu zúčastňovať sa každého rozhovoru, dvíhať ruku zakaždým, keď profesor položí otázku -aj napriek tomu, že tuším odpoveď- či stávať sa jedným zo stredobodov pozornosti výstredným obliekaním a líčením. Pravdupovediac, s dotyčnou osobou by som súhlasila, no len z časti. Ak by ste tú istú otázku položili niekomu z úzkeho okruhu mojich priateľov či rodiny, zrejme by ste sa dočkali inej odpovede. Tých pár ľudí, ktorí ma naozaj poznajú totiž vedia, že aj napriek introvertnej a samotárskej povahe sa stanem pre človeka po nadobudnutí dôvery otvorenejšou. Vedia ja to, že som realistka, ktorá pristupuje ku veciam s veľkou dávkou optimizmu, že občas mám absolútne bláznivé nápady a moje sny, v ktorých trávim takmer toľko času ako v realite nemajú hraníc, no napriek tomu sa snažím stáť nohami pevne na zemi. Možno by spomenuli aj chvíle počas zaujímavých debát, kedy človeka nepustím k slovu.

Nemám ohraničený obľúbený žáner filmov či piesní a svoj voľný čas venujem koníčkom z množstva rôznych oblastí: od čítania, cez varenie, kreslenie či športovanie až po písanie vlastných príbehov. To všetko považujem za dobrý dôvod, pre ktorý si dokážem rozumieť so širokým spektrom povahovo odlišných ľudí. Nie vždy je to však výhodou, pretože aj niektorí z mojich priateľov sú natoľko rozdielni, že ich vzájomný vzťah je len povrchný, niekedy priam zlý. Medzi moje nedostatky patrí napríklad precitlivelosť, nechuť pracovať v kolektíve, či uzavretosť voči ľudom, ktorí si u mňa nevybudovali dostatočnú dôveru, kvôli čomu si ťažko získavam kamarátov. Keď totiž bežný človek na začiatku zbadá, že medzi nami nechávam akúsi bariéru, nemá snahu ďalej to riešiť a zisťovať, čo je za ňou. Taktiež nerada pracujem v skupine, či už ide o školské projekty, alebo športové družstvá. Radšej sa spolieham len a len na seba.

Myslím si, že som úplne obyčajný človek, ktorý však svojim dojmom trocha odrádza ostatných od toho, aby ho lepšie spoznali. Avšak tak, ako každý z nás, aj ja mám svoje kladné i záporné stránky - na tých pozitívnych sa snažím dennodene pracovať a tie negatívne zas odstrániť.
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/11568-aka-som-autocharakteristika/