Statický opis fialka

Statický opis fialka

Túto jar sa vyskytuje v hojnom počte fialka voňavá. Je to jedna z najstarších liečivých rastlín. Ide o trvácu rastlinu s nápadnými vždy príjemne voňavými kvetmi. Rastie v kroviskách, na medziach a vo svetlých lesoch.               

Fialka je iba 5-10 cm vysoká rastlina..Z krátkeho podzemka vyrastajú zakoreňujúce poplazy. Listy utvárajú prízemnú ružicu, sú obličkovito okrúhle až široko vajcovité, na báze srdcovité, vpredu slabo končisté až zaokrúhlené, na okrajoch husto vrúbkované, roztrúseno chlpaté až lysé. Prílistky sú široko vajcovité, končisté, celistvookrajové alebo na vrchu žľaznato brvité.

Kvety vyrastajú na dlhých stopkách (v strede stopky s dvoma listeňmi), sú obojpohlavné, súmerné, voňavé. Kališné lístky sú vajcovité s odstávajúcimi príveskami. Korunné lupienky sú tmavofialové, na báze biele s fialovou ostrohou. Plod je krátko a husto chlpatá tobolka. Kvitne v marci až apríli.  stopkatých až obličkovitých listov so široko vajcovitými prílistkami.

Predmetom liečebného použitia je celá rastlina. Fialka sa používa na uľavenie pri kašli a riedenie hlienu pri čiernom kašli a silnom zahlienení dýchacích ciest. reumatických bolestiach. U nás rastie asi 30 druhov fialiek a na celom svete asi 400 druhov.  

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/11670-staticky-opis-fialka/