Zóny pre každého študenta

Ospalá diera - Film

Tento film je jedným z tých, ktoré mi po pozretí nedali spať.. Možno teraz pôsobím ako zbabelec, ale ja vôbec niesom fanúšik hororov. Je to mojou prehnanou bojazlivosťou a následnými zlými snami.. Ospalá diera je jeden z filmov, po ktorom som sa celá zababušila do paplóna a snažila sa prežiť noc. I keď pravý hororový fanúšikovia majú iný názor na pravý horor, podľa mňa aj tento film mal potenciál na horor.

V malej odľahlej dedinke Ospalá diera sa nikdy nič nedialo.. Doteraz.. Už niekoľko dní tu zabíja bezhlavý jazdec. Jeho obeťami boli doteraz štyria ľudia.. Tieto podivné vraždy však doposiaľ neboli riešené.. Do popredia sa dostáva mladý vyšetrovateľ Ichabod Crane z New Yorku, ktorý chce spravodlivosť a verí v racionálne vyriešenie všetkých zvláštnych vecí. Prípad bezhlavého jazdca je pre neho ako stvorený. S jeho poznatkami a mnohými novými nástrojmi neznámymi pre tamojších obyvateľov má šancu prípad vyriešiť.

Jeho metódy sú na vtedajšiu dobu 18 storočia dosť neobvyklé, je to obhliadka miesta, kde sa udiala vražda a pitva, ktorá je veľmi delikátna záležitosť pre ľudí.Hneď po jeho príchode majú obyvatelia dediny znova „stretávku“ s jazdcom a zomiera ďalší človek.. A práve teraz môže Ichabod ukázať, čo je v ňom... okamžite ukazuje svoje neobvyklé metódy.. Po tejto vražde sa od starostu obce dozvedá, že vrážd bolo o niečo viac... Je možné, že zabití ľudia majú medzi sebou nejaký skrytý súvis?Ako som na začiatku spomenula, mala som mierny strach po pozretí filmu, ale to nemení nič na tom, že sa mi Ospalá diera páčila.

Veľmi zaujímavý kúsok od režiséra Tima Burtona, ktorý okrem iného natočil aj Charlie a továreň na čokoládu, či Mŕtva nevesta Tima Burtona.. A vo všetkých troch filmoch si zahral Johnny Depp. No keď sme už pri ňom v Ospalej diere sa nám predstavil ako mladý Ichabod , ktorého úlohou je vyšetriť vraždy.. Charakter postavy bol viac než dobrý, zo začiatku pôsobil ako nebojácny ochranca zákona bojujúci za spravodlivosť, ale plynutím času sa menil na muža, ktorý začína veriť v existenciu bezhlavého jazdca a má z neho strach.
Taktiež sa nám tu predstavila mladá herečka Christina Ricci, ktorá sa v poslednom čase preslávila hlavne svojím výzorom, anorexiou a mnohými hádkami s rozmaznanou Paris Hilton. Ak sa mám priznať túto herečku neberiem veľmi vážne tie jej škandály, čo doteraz spôsobila mi stačili.
Celková atmosféra filmu na mňa pôsobila veľmi mysteriózne a zároveň podmanivo.. Mnohé scény mi pripadali ako z rozprávky.. Páči sa mi, ako sa tvorcovia pohrali s farbami filmu a vizuálnou stránkou, ktorú výborne podčiarkovala napätá hudba.

Jediný zápor, ktorý som objavila bola neprirodzená krv.. Ešte som nevidela oranžovú krv, ale možno to bude tým, že všetky farby sa trošku odlišovali od svojej skutočnosti.

Takže Ospalá diera je snímok, pri ktorom som prežívala chvíľky strachu, ale pri možnosti znova si to pozrieť by som určite nepovedala nie.
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/1199-ospala-diera-film/