Krajina po daždi (Umelecký opis)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: veronika123
Typ práce: Referát
Dátum: 10.12.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 260 slov
Počet zobrazení: 11 515
Tlačení: 744
Uložení: 756

Krajina po daždi (Umelecký opis)

Krajina po daždi. Ako zrozprávky. Krehké mraky sa pomaly trhajú. Na oblohe vytvárajú tie najrôznejšie obrázky.Už prestali plakať. Objímajú mohutné skaly oblečené vzelenomkožuchu.Za končiarmi skálsa niečo skrýva, no to asi navždy ostanezahalené rúškom tajomstva. Slnko sa začína usádzať na chladnej oblohe. Svojimi skromnými lúčmi jemne hladí okolitú krajinu.Smaragdové more je pokojné, kryštáliky na jeho hladine sa len tak mihajú pred očami.Odvážna ženasdlhými hnedými vlasmi oblečená vbielych šatách sa plaví po morivmalom úzkom člne.Zľahka sa kolíše zo strany na stranu. Dva vtáky letiace nad ňou vyzerajú, akoby jej ukazovali smer. Žena vesluje kpobrežiu. Možno. Možno len súdivom sleduje zrod nekonečnej dúhy, ktorá sa tiahne ponad živé hory. Piesočnaté pobrežie lemujú štíhle stromy sokrúhlou korunou stojace vedľa seba ako armáda vojakov.

Popriobrovskýchhorách vyzerajú ako Dávid pri Goliášovi. Vysoké, no zároveň také nízke. Vytvárajú domov pre množstvo lesných živočíchov.Veľký, no zároveň taký malý les.Za lesom spieva atancuje vodopád, ktorý si konečne vybojoval svoje miesto medzi hustou zeleňou.Kvapôčky vody padajú na zem jedna po druhejaskladajú stále nové piesne.Životodarná tekutina napája všetko živé navôkol. Vyzerá to tak, že vietor odišiel niekam na opačný koniec sveta anezanechal po sebe žiadnestopy.Dokonca ani vpodobe jemných vĺn na hladine mora, či tancujúcich listov na stromoch. Príroda je pokojná, vyniká jej krása, pôvab anežnosť.Hrá všetkými odtieňmi zelenej amodrej.

Už pri prvom pohľade na obrázok sa ma zmocnil pocit bezstarostnosti, harmónie aoptimizmu. Krajina po daždi. Ako zrozprávky. Krajina, vktorej všetkým problémom narastú krídla apostupne od človeka odchádzajú.Krajina, vktorej sa aj tie najtajnejšie sny stávajú skutočnosťou.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.038 s.
Zavrieť reklamu