Zóny pre každého študenta

Budúcnosť má veľa mien (Úvaha)

Budúcnosť má veľa mien (Úvaha)

Budúcnosť má veľa mien – pre slabých je nedosiahnuteľná, pre bojazlivých neznáma, pre odvážnych je šancou

Budúcnosť... čo od nej môžeme očakávať? Aký budeme? Kde budeme? Kým budeme? Veľa otázok, no málo odpovedí, žiadny prorok, veštica ani Baba Jaga nám nedajú odpovede, bohužiaľ... alebo našťastie?

Veď čo by sme robili, keby sme vedeli, čo nás v budúcnosti čaká? Nemali by sme sa na čo tešiť, nič by nás neprekvapilo, prestali by sme dúfať, že sa všetko na dobré obráti. Stratili by sme všetky nádeje a prestali by sme sa snažiť o dosiahnutie svojich cieľov, lebo by sme vopred vedeli, či sa nám ich podarí dosiahnuť alebo nie.

Alebo naopak, zahrávali by sme sa s osudom? Verím, že by sa našli odvážlivci, čo by osud pokúšali a robili by veci tak, aby zabránili vyplneniu tej-ktorej predpovede. Bavilo by nás vôbec robiť len správne rozhodnutia a nikdy nestúpiť vedľa? Veď niekedy musíme prejsť zlým obdobím života, aby sme mohli nabrať lepší smer a až potom zakopnúť o šťastie. To jednoducho k ľudskému osudu patrí.

Netvrdím však, že človek má osud vopred predurčený. Jeho budúcnosť závisí od toho, ako k životu pristupuje. Lebo ako povedal Oscar Wilde: „Žiť je najvzácnejšia vec na svete. No väčšina ľudí iba existuje.“ A práve na základe tohto citátu by sme mali na sebe neustále pracovať, zlepšovať sa a nezmieriť sa s tým, že som aký som a to mi stačí. Mať v sebe bojového tigra. Chcem byť lepší. Chcem sa v živote uplatniť. Je len zriedkavé stretnúť človeka s veľkými ambíciami.

Kdežto pasívnych ľudí sa pohybuje po svete mnoho, ďalších k nim už pridávať netreba. Takýto ľudia nemajú od budúcnosti veľké očakávania. Jednoducho žijú zo dňa na deň, pretĺkajú sa životom a dúfajú, že sa všetko dobre skončí. Dobre pre nich, dobre pre iných, dobre pre všetkých.

Nepotrebujú sa presadiť a dosiahnuť úspechy. Zmieria sa s tým, že tam, kde sú, im je dobre a napredovať nepotrebujú. Najradšej ostávajú na svojom istom miestečku a stávajú sa len tichými pozorovateľmi neustále napredujúcej spoločnosti. Niečo im chýba... Odvaha? Elán? Alebo snáď sebavedomie? Sú to jednoducho ľudia bez potenciálu.

Pri zdokonaľovaní sa sme nútení vystúpiť z našej zóny pohodlia a prekonať svoju lenivosť, strach, či čokoľvek iné brániace nám ísť vpred. A na to potrebujeme niečo čo nás bude poháňať . Motiváciu. Aby nás strach z prehry neodradil pokračovať v hre a a aby sme neboli nútení zakotviť sa na rovnakom mieste.

Šancu dostane každý, no zachytiť sa jej dokáže len málokto.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/13017-buducnost-ma-vela-mien-uvaha/