Príhovor na kare

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: veronika123
Typ práce: Referát
Dátum: 25.03.2016
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 341 slov
Počet zobrazení: 54 782
Tlačení: 1 293
Uložení: 1 506

Príhovor na kare

Vážená smútiaca rodina!

Vážené smútočné zhromaždenie! 

Veľká a neopísateľná bolesť naplnila naše srdcia, keď sme sa dozvedeli, že náš priateľ a kolega Martin nás navždy opustil.  

Ešte pred pár hodinami rozdával okolo seba úsmev, dobrú náladu a optimizmus. Plánoval si život. Čo bude robiť cez víkend, v lete, najbližšie roky. S kým budú hrať v nedeľu futbal, komu pôjde najbližšie pomôcť… Všetko mal pred sebou a zrazu sa všetko zmenilo v krátkom zlomku sekundy.  

Žiaľ, smútok a bolesť.

Netreba byť spisovateľom, umelcom či vedcom, aby ľudia povedali:  
„Bol dobrý človek“. Srdce robí človeka človekom a Martin ho mal dokorán otvorené pre všetkých. Rád sa stretával s kamarátmi, pomáhal ľudom, rozdával smiech i radosť.  Bol skromný, čestný a úprimný a preto ho mali všetci radi.

Zo zápalom športovca a jemu vlastnou šikovnosťou zvládal ťažké situácie. Spomínam si ako sa tešil na chvíle s priateľkou, kamarátmi i kolegami v práci. Bol spokojný s tým čo mal, bol vyrovnaný a šťastný. Takto si chceme stále pamätať nášho kamaráta i kolegu z práce.

Keď nás niekto takto náhle opustí, ostáva po ňom prázdne miesto pri stole, v izbe, v práci. No po Martinovi neostane prázdne miesto v našich srdciach. 

Vážená smútočná rodina, prítomné smútočné zhromaždenie.

Dovoľte mi aj v mene Liptovskej stavebnej spoločnosti vyjadriť úprimnú sústrasť a hlboký smútok za našim kolegom, spolupracovníkom Martinom, ktorý bol členom nášho pracovného kolektívu. 

Sme presvedčený, že jeho odvedená práca bola prínosom nie len pre spoločnosť, v ktorej pracoval, ale i pre ľudí, s ktorými sa stretával.  

Dnes vieme, že náš zosnulý priateľ Martin bol pre nás naozaj vzácny človek. Spomienky naňho nás presviedčajú o veľkej potrebe ľudskej spolupatričnosti a vzájomnej pozornosti. Možno to zisťujeme až teraz, keď spomíname. No spomienky sú niekedy zreteľnejšie ako prežívaná skutočnosť.

Vám, drahá smútiaca rodina, keď v záplave sĺz vyprevádzate dnes poslednýkrát svojho najmilšieho – Martina, nech je v tejto chvíli lúčenia útechou, že náš zosnulý nežil nadarmo.

Všetci cítime a zdieľame s vami váš veľký bôľ. Stískame vám ruky, akoby ich stískal on, keby bol medzi nami.

Česť jeho pamiatke!

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.011 s.
Zavrieť reklamu