Rodina (úvaha)

Rodina (úvaha)

Slovo rodina sa skloňuje v bežnom živote aj stokrát. Málokto sa však zamýšľa, čo je jeho skutočným významom.

Rodina by mala byť miestom, kde nás čaká teplo rodinného krbu a kam sa všetci radi vraciame. Je to miesto, kde zabúdame na osobné problémy a tešíme sa z prítomnosti blízkych.

Ako to však v živote chodí ani tá najdokonalejšia rodiny sa nevyhne kríze a ťažkostiam. Najlepšie pre všetkých jej členov je, ak sa problémy vyriešia s pokojom a bez zvýšenia hlasu. Je známe, že zvlášť deti sú vnímavé a dokážu vycítiť napätú atmosféru medzi rodičmi a trápi ich to.

Ako sa tomu dá predísť? Myslím si, že najvhodnejším spôsobom je vzájomná a otvorená komunikácia, spoločne trávený voľný čas a citlivo budovaný vzťah medzi rodičmi a deťmi.

V kruhu rodiny by malo byť porozumenie, láska, radosť, pokoj a pohoda. Všetci jej členovia by si mali uvedomiť dôležitosť rodiny v každom čase a nemali by vyvolávať zbytočné konflikty.

Všetci vieme, že rodičov ani rodinu si vybrať nemôžeme. Ale zas vieme, že sa môžeme pokúsiť vykúzliť si v tej našej rodine pohodlie, pokoj, porozumenie a to všetko, čo je potrebné k prežívaniu každodenných strastí. Snažme sa, aby sme si všímali jeden druhého, snažili sa pomôcť si navzájom, byť jeden druhému oporou. Len tak budeme skutočnou rodinou.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/13543-rodina-uvaha/