Zóny pre každého študenta

Prejav výstava: Odhaľte tajomstvo Titanicu a prežite atmosféru 20. storočia!

Odhaľte tajomstvo Titanicu a prežite atmosféru 20. storočia!

Zažite príbeh Jacka a Rose z Titanicu na vlastnej koži. Putovnú výstavu Titanic o najznámejšej lodi sveta, ktorú už videlo 17 miliónov ľudí, si môžu pozrieť aj Slováci. Exponáty, z ktorých niektoré prežili potopenie najslávnejšieho parníka, priviezlo do Bratislavy 30 kamiónov a na realizácii pracovalo viac ako sto ľudí. Putovnú výstava si môžte pozrieť v priestoroch Incheba Expo Arény v Bratislave.

Titanic bol vo svojej dobe najväčšou osobnou transatlantickou loďou sveta, ktorá mala byť vizitkou technickej revolúcie. Bol určený na prevoz cestujúcich a pošty medzi Európou a Severnou Amerikou. Titanic však stroskotal vo vodách Atlantiku už počas svojej prvej plavby - dňa 15. apríla 1912. V tento osudný deň zomrelo viac ako 1500 osôb. Až po 73 rokoch bol  vrak lode objavený a teraz vdaka tomu môžeme na vlastné oči vzhliadnuť prostredie,predmety a okolnosti týkajúce sa tejto nedokončenej plavby.

Prezriet si môžte reálne časti lode zachránené z dna atlantického oceánu,  lavičky z paluby, ba aj do piesku uložený porcelánový servis, akoby ho niekto na morskom dne poctivo naukladal. Môžete sa dotknúť aj „ľadovca“ a precítiť tak chlad vody, do ktorej boli nešťastní pasažieri hodení, alebo si naopak pri dobovej hudbe predstavovať, ako prebiehali oslavy v prvej triede. Nachádza sa tu viac než 300 vystavených artefaktov vrátane obedového lístka, ktorí mali pasažieri v ten deň k dispozícii. Dalším zaujímavým artefaktom je list napísaný na palube Britkou Esther Hartovou. Znel asi takto : "Námorníci vravia, že plavba zatiaľ prebieha výborne. Nebola žiadna búrka ... Je veľmi pekné počasie, ale je strašne veterno a zima. “ Len niekolko hodín po tom loď narazila na ľadovec. Za najvzácnejšie sa však pokladajú  husle, ktoré hrali pasažierom potápajúceho sa Titanicu. Tie boli vydražené zhruba za 1,065 milióna eur. Nemala by vám uniknúť ani najcennejšia sušienka na svete, ktorá sa zachovala z Titanicu a neskôr bola vydražená v aukcii za 16 tisíc libier. Záujemcovia tiež môžu nakuknúť do 17-tich komnát, ktoré sú replikami izieb, jedálne či schodiska.

Každý pasažier dostane aj mobilného hlasového sprievodcu, pričom čas trvania prehliadky sa pohybuje okolo hodiny. Závisí to však aj od chuti účastníkov ponoriť sa do množstva informácií, ktoré výstava ponúka. Z nich je veľká časť v písomnej podobe na informačných tabuliach.

Priestormi znie hudba zo začiatku 20. storočia. Návštevník sa ocitá na chodbe legendárneho Titanicu medzi kajutami – to je moment, keď sa na chvíľu naozaj môže cítiť ako v oscarovom filme Jamesa Camerona z roku 1997. Prechádza popri replike kajuty prvej triedy, ktorá bola symbolom luxusu, zastaví sa v kaviarni a od kajút druhej a tretej triedy putuje až do strojovne, kde môže obdivovať bezpečnostné dvere, ktoré mali v osudnú noc zabrániť vode, aby prenikala do celej lode .

Organizátori však vedeli, že tou najväčšou emóciou je otázka, ktorú si v súvislosti s podobnými tragédiami nevedomky kladie asi každý: Keby sme boli v zlom čase na zlom mieste, prežili by sme? Na lod nastúpil aj Slovák Michel Navratil spolu so svojimi dvoma malými synmi, ktorých po rozvode ukradol bývalej manželke. Veril, že v Amerike začnú nový život. Celý čas mal vo vrecku nabitý revolver. Ak tento príbeh poznáte, viete, ako sa končí. Ak nie, môžete sa Michelom Navratilom na chvíľu stať aj vy. Každý návštevník pri vstupe na výstavu obdrží „boarding pass - palubnú vstupenku“ s konkrétnym menom reálneho človeka, ktorý na Titanicu v dobe jeho katastrofy bol. Prežije tak celú prehliadku výstavy ako konkrétny cestujúci na palube Titanicu a na konci sa dozvie či by túto plavbu prežil.

Výstava Titanic dokonale a pravdivo zobrazuje historické súvislosti, spoločenskú a politickú situáciu na Slovensku aj vo svete na začiatku 20. storočia.

Výstava je aj skvelým tipom na školskú exkurziu. Študenti sa na výstave zoznámia s veľkými zámorskými objavmi, technickými vynálezmi, ale aj politickou situáciou či  migračnou vlnou, kedy tisíce ľudí utekalo z Európy pred chudobou a blížiacou sa I. svetovou vojnou za vysnívaným bohatstvom do Ameriky. Osobné zážitky návštevníkov a veľké množstvo reálnych exponátov zaraďuje výstavu Titanic k najobľúbenejším na celom svete.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/13716-prejav-vystava-odhalte-tajomstvo-titanicu-a-prezite-atmosferu-20-storocia/