Ak žiješ v súlade s prírodou nikdy nebudeš chudobný, ak žiješ podľa mienky ľudí, nikdy nebudeš bohatý (Úvaha)

Ak žiješ v súlade s prírodou nikdy nebudeš chudobný, ak žiješ podľa mienky ľudí, nikdy nebudeš bohatý (Úvaha)

Chudoba nie je absencia peňazí, ale deficit šťastia. Šťastie rovnako ako nešťastie je proaktívna voľba každého človeka. Nezáleží na tom, kde sme, čo robíme, kto je okolo nás, vždy máme na výber, ktorú cestu si zvolíme. Môžeš sa vydať na  radostnú púť, kráčať ruka v ruke s úspechom, merať cestu ku tým skutočným hodnotám v živote a toto všetko absolvovať s blaženým úsmevom na tvári. Vždy má človek na výber, preto je tu ešte druhá možnosť.  Podvoliť sa majorite, byť takzvanú ovca. Táto cesta je v súčasnosti veľmi frekventovaná, avšak jedno múdre príslovie vraví na horných priečkach úspechu nie je nikdy tlačenica.  Je len na tebe, ktorou cestou vykročíš, no rozhodni sa správne, život máš len jeden, ale ak ho žiješ správne, aj ten jeden stačí.

Chceš si život zjednodušiť ? Nehodláš sa biť sa za svoj názor ? Kráčať v dave ti konvenuje ? Na kráľovský život potom zabudni !  Riadiť sa podla názorov, domienok a ,,právd“ iných ešte nikdy nikomu neprinieslo úspech či nebodaj šťastie. Žijeme v dobe, kedy každý hľadí len na to čo máš oblečené, aké máš auto, kde pracuješ, s kým sa stýkaš ale do vlastného taniera si nedovidia. Pravdupovediac nikdy tomu nebolo inak. Všetci majú jasnú predstavu, ako by mali žiť iní, no ak sa pokúsiš vyhovieť všetkým,ty sám svoje šťastie nenájdeš.  Áno, môžeš sa horlivo usilovať o ich uznanie, no je to márne, nedočkáš sa. Jestvujú ľudia, a tvoria teda relatívnu väčšinu, ktorí ked ťa uzrúkráčať po vode,tak sa ti vysmejú, že to preto, že nevieš plávať. Vtedy nadíde čas, kedy si uvedomíš, že pre niektorých ľudí nebudeš nikdy dostatočne dobrý. Otázkou je : Je to tvoj problém či ich ? 

Ak odpovedáš ich, vykračuješ tým správnym smerom. Radosť vstupuje do nášho života, ak máme čo robiť, čo milovať a v čo dúfať. Prestaňme sa trápiť vecami, ktoré aj tak nezmeníme a otvorme si cestu ku šťastiu. Treba spomaliť, oddať sa rodine, čítať knihy, veľa cestovať a nemeniť nič čo funguje, čo je overené. Návod na šťastie nie je taký zložitý. Snaž sa vychutnať si život, aj ked nie je skvelý. Snívaj akoby si mal žiť už vežne ale ži akoby to bol posledný deň. Nerozmýšlaj o dalšej dovolenke. Učiň tvoj život takým, aby si z neho nepotreboval utekať.

Doba je však abnormálna a ľudia tiež. Je to akoby sme zabúdali žiť. Nevieme pozerať na film, bez toho, aby sme ho skritizovali.Nevieme jesť tak,aby sme sa nemuseli báť kalórií. Ako sa na niekoho pozrieť a vidieť vášeň v očiach a nie vrásky okolo nich. Už sme sa naučili ako prežívať, teraz je čas na žitie.

Ako povedal jeden z najvýznamnejších starých Rimanov,Marcus Tullius Cicero, najväčším dobrom je žiť podľa prírody. Ved skús sa len tak pozrieť na hviezdy. Ekonomická situácia sa nezlepší. Vojny sa neukončia.Nepomôže ti to ani k lepšej postave alebo k získaniu vysnívanej práce. Beztak je to však dôležité. Zabudneš na svoje problémy.  Uvedomíš si, že si mal kolosálne šťastie, že práve ty máš v rukách celý svoj život, svoje šťastie. Tak s ním narábaj opatrne, pevne si ho stráž,  ved každý si je strojcom svojho šťastia.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/13749-ak-zijes-v-sulade-s-prirodou-nikdy-nebudes-chudobny-ak-zijes-podla-mienky-ludi-nikdy-nebudes-bohaty-uvaha/