Význam anglického jazyka v 21. storočí

Význam anglického jazyka v 21. storočí

Angličtina je západogermánsky jazyk  ktorí pochádza z Anglicka. Je to druhý najrozšírenejší jazyk hneď po čínštine na svete. Taktiež patrí medzi svetové jazyky. Angličtinou sa dohovoríme takmer v každej časti sveta. 

V Európe je angličtina najpoužívanejší jazyk. Pri prekladaní rôznych textov sa používa najčastejšie angličtina. Tento jazyk študuje najviac ľudí na zemi. Angličtinu delíme na: starú angličtinu, strednú angličtinu, rannú novú angličtinu a novú angličtinu. Má bohatú slovnú zásobu a možnosť prijímať nové slová, je typická svojou prispôsobivosťou.

Do bežného použitia ľahko prijíma technické termíny, dokonca celé nové frázy. Na formovanie anglickej slovnej zásoby má vplyv stúpajúci počet anglicky hovoriacich ľudí na celom svete. Nejaké zmeny je možné pozorovať nielen medzi rodenými anglicky hovoriacimi ľuďmi z rôznych krajín (USA, Veľká Británia, Austrália, Kanada, atď.) ale aj medzi študentmi angličtiny, ktorý tento jazyk plynule používajú pracovne či na úradoch.  

Global language Monitor odhadol že v súčasnosti má angličtina asi 990 000slov.  Je úradným jazykom v Spojenom kráľovstve, Spojených štátoch amerických, Kanade, Austrálií, Írsku, Novom Zélande a v mnohých ďalších  (99) krajinách. Až 354 miliónov ľudí má anglický jazyk ako hlavný a ako druhý hlavný jazyk až 1-1,5 miliardy ľudí. 

Anglický jazyk je v súčasnosti najdôležitejším jazykom v medzinárodnom styku, jazykom vedy a medzištátnej komunikácie. V čase globálneho zjednocovania sa stáva angličtina zjednocujúcim jazykom. Je dorozumievacím jazykom približne v 61 svetových organizáciách. Slová z anglickej slovnej zásoby ľahko prenikajú takmer do všetkých jazykov sveta  to hlavne v oblasti medzinárodnej terminológie.

Angličtina je taktiež dominantným jazykom internetu. Až 90,7 percent všetkých publikácií vychádza v anglickom jazyku.  Vďaka rýchlemu pokroku sme do slovenčiny prevzali množstvo anglických slov. Niektoré sme udomácnili, sú to napríklad - weekend = víkend, hockey = hokej, juice = džús,  meeting = míting a podobne. Niekoľko slov z angličtiny používame v anglickej podobe - online, cool, song, okay, notebook, atď..  

„Limity môjho jazyka znamenajú limity môjho sveta”. ( Ludwig Wittgenstein). Tento citát znamená že čím viac jazykov človek ovláda tým sa dokáže viac dorozumieť vo svete. V dnešnej Európe sú spoločnosti a firmy, ktoré nepokladajú angličtinu za plus, ale za základnú podmienku prijatia do zamestnania, a to hlavne kvôli tomu že rastie prepojenosť trhov vo svete.

Preto vzniká problém pri zamestnávaní ľudí najmä strednej a staršej generácie ľudí. Títo ľudia málo alebo vôbec neovládajú anglický jazyk, a preto mávajú často horšie zamestnania ako tí, ktorí ovládajú tento jazyk.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/13846-vyznam-anglickeho-jazyka-v-21-storoci/