Zmysel života (Rečnícky prejav)

Zmysel života (Rečnícky prejav)

Vážená pani učiteľka, milý spolužiaci,

zamysleli ste sa už niekedy, čo je zmyslom vášho života? Máte určený svoj životný cieľ?

Zmysel života je relatívny pojem. Nikto nemôže s istotou určiť, čo to vlastne znamená. Prihliadnuc na všeobecnú mienku, je zmysel života niečo, čo nás núti prebrať sa zo snov. Je to vec, ktorá nám dáva dôvod žiť a posúvať sa v živote ďalej. Každý človek by nejaký ten cieľ mal mať. O čom by bol život?

Keď sa pozriem okolo seba, vidím veľa životov a ambícií, no i veľa snov, ktoré skončili predčasne. A tak mojim zmyslom života nie je mať veľa peňazí, biely domček s manželom a deťmi vo vnútri. Nechcem mať dlhodobý cieľ, ktorého naplnenia sa nemusím dožiť. Môj zmysel života je činiť ostatných okolo šťastnými ako len môžem.

Chcem byť dobrá žiačka, usilovná zamestnankyňa, verná kamarátka a milujúca dcéra. Postupom času sa to asi zmení na dobrú susedku, vernú manželku a milujúcu matku. Popri tom chcem aj dokončiť školu. Najväčší problém prichádza asi s tým, že si život chcem aj užívať a tak sa tieto veci trochu vylučujú. 

Dnes sa nájdu bohužiaľ aj ľudia, ktorý svoj zmysel ešte nenašli alebo ho zatiaľ nevidia. Ako povedal Platón: „Človek je bytosť, ktorá hľadá zmysel“, a tak už i to hľadanie je svojím spôsobom životný cieľ. Keď už ho nájdeme, buď sa ho budeme držať, alebo si nájdeme lepší a väčší, ktorý nás bude napĺňať. Každá osoba by mala mať svoje poslanie, lebo nežije ten, kto nežije pre niekoho alebo pre niečo. Keď sa nám podarí si svoj životný cieľ splniť, môžeme si nájsť ďalší a ďalší. O tomto kolobehu by som mohla napísať aj román ale toto je prejav.

Ďakujem za pozornosť.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/13948-zmysel-zivota-recnicky-prejav/