Na Žofiu 15.5.

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: diana
Typ práce: Referát
Dátum: 03.05.2017
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 246 slov
Počet zobrazení: 2 110
Tlačení: 162
Uložení: 185

Na Žofiu 15.5.

Tento deň ľudia považovali za najvhodnejší na siatie ľanu a konopí, ktoré mali byť husté a dlhé ako vraj boli vlasy Žofie. Bolo preto prirodzené, že už samotné siatie sprevádzali rôzne magické úkony.

V Závadke odporúčali zabaliť do plátna mačku, inde zas pred siatím sa obzerali na vysoký vrch alebo aspoň na strom, aby narástol vysoký ľan. V Hruštíne radili, aby sa manželia na Žofiu povadili, lebo čím väčšia je zvada, tým vyšší bude ľan. V niektorých obciach sa rozsievač pred prácou napil silnej pálenky, aby bol ľan pevný. Varili sa aj čo najdlhšie rezance, aby aj ľan narástol dlhý, alebo sa ľudia kotuľali po poli, aby mali nielen pevný a veľký ľan, le aj dobré semeno na olej.

V okolí Prievidze radili vojakom, aby sa v noci z 15. na 16. mája kotúľali po zarosenej tráve. Vraj muži, ktorí tak urobili, mali vyjsť z boja bez zranenia, pretože sa im guľky vyhýbali.

Pre predpoveď úrody bol dôležitý 15. máj – deň Žofie. Podľa pranostiky “Žofia víno vypíja a dobré ľany dáva”. Občasné nočné mrazy boli škodlivé najmä pre vinohradníkov, no i napriek tomu ľudia považovali tento deň za najvhodnejší na siatie ľanu a konope. Podľa poverových predstáv mali narásť také dlhé a husté, ako boli vlasy Žofie.

Za ďalšie pranostiky možno považovať:

"Keď prejde zamrznutých kuchárka, sadieva sa paprika."

"Svätá Žofia stromy rozvíja."

"Dážď sv. Žofie slivky veľmi ubije."

"Žofia pole často zalieva."

"Žofia víno vypíja a dobré ľany dáva."

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#traja králi 6. 1 #umelecký opis hradu #opis papriky


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu