Na Katarínu 25.11.

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: diana
Typ práce: Referát
Dátum: 24.11.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 312 slov
Počet zobrazení: 2 081
Tlačení: 185
Uložení: 185

Na Katarínu 25.11.

Sv. Katarína Alexandrijská sa narodila okolo roku 289 v bohatej rodine v Alexandrii v dnešnom Egypte, ktorý v tej dobe patril pod Rímsku ríšu a už od mladosti sa vyznačovala neobyčajnou vzdelanosťou, ale taktiež mravnými čnosťami, veľkou zvedavosťou, výrečnosťou a na ich pôvod nezvyklou pracovitosťou. Verejne protestovala proti uctievaniu pohanských bohov a samotného cisára Maxentia vyzvala, aby sa vzdal pohanstva a obrátil sa na kresťanskú vieru. Cisár ju postavil pred 50 predných učencov a filozofov, ktorý sa ju snažili odhovoriť od kresťanstva. Hoci mala len 18 rokov, dokázala všetky ich dôvody obrátiť na kresťanskú vieru. 

Preto ich všetkých nechal cisár zaživa upáliť. Potom sa snažil Katarínu požiadať o ruku, ale odmietla ho s odôvodnením, že sa už zasľúbila Kristovi. Toto prehlásenie malo za dôsledok nekonečné mučenie a väznenie, behom ktorého ju vraj kŕmila holubica. Potom bola Katarína mučená na špeciálne vyrobenom kolese, vybavené bodákom, ktorý ju mal zaživa roztrhať. Koleso sa ale vďaka blesku rozpadlo a zranilo mnoho divákov. Keď bola potom na cisárov rozkaz sťatá, z jej žíl vraj netiekla krv, ale mlieko. Vďaka kolesu, na ktorom bola mučená, sa stala patrónkou mlynárov.

Sv. Katarína je patrónkou univerzít, mladých dievčat, filozofov, ošetrovateliek, pradiarov a umierajúcich. Na Katarínu sa konávali posledné tanečné zábavy pred nadchádzajúcim adventom, ktorý zakazoval tanec, spev a zábavu. 

Preto sa všetci snažili tento posledný večer radovánok náležite užiť a obyčajne tancovačky končievali až za bieleho rána. Celú katarínsku zábavu mali na starosti ženy, pretože v tento deň platilo tzv. „ženské právo“. Ženy platili za hudbu muzikantom a svojím partnerom, pripravovali občerstvenie a pri tancovačke si sami vyberali s kým budú tancovať. Iba o pol noci sa vyhlásila pánska volenka. Dievčatá dávali svojím tanečníkom malé darčeky, väčšinou išlo o slávnostné pečivo.

V deň sviatku sv. Kataríny sa nesmelo pracovať so všetkým, čo malo kolesá. Preto sa tento deň nemlelo v mlynoch, ani sa nepriadlo na kolovrátkoch.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Katarine #katarínska zábava


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu