Životopis, Curriculum Vitae (CV), Resumé

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: kajka
Typ práce: Referát
Dátum: 10.11.2017
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 415 slov
Počet zobrazení: 5 914
Tlačení: 254
Uložení: 300

Životopis, Curriculum Vitae (CV), Resumé

Základným cieľom životopisu je: dostať vás na pohovor, držte si preto tento cieľ v hlave po celú dobu jeho písania. Nerobte zo CV rýchlo kvasený materiál. Poriadne popremýšľajte nad svojimi skúsenosťami, schopnosťami, načrtnite si osnovu a postupne jednotlivé body rozvádzajte do detailov. Hotové CV nechajte chvíľu odležať a o pár dní sa k nemu znovu vráťte. Uvidíte, že s odstupom času a čistou hlavou v ňom urobíte ešte množstvo zmien a doladíte detaily tak, aby vás životopis na pohovor naozaj dostal.

Životopis by mal byť zhrnutím vašich doterajších pracovných skúseností, úspechov a osobnostných predpokladov, relevantných pre pracovnú pozíciu, na ktorú sa hlásite. Keďže má svoju formálnu úpravu, jediný spôsob ako môže spomedzi ostatných zažiariť, je stopercentne spĺňať kritériá na inzerovanú pozíciu. Nemáte síce priestor na experimentovanie, môžete však dokázať, že váš profil sa presne hodí na danú pozíciu, a to stručnými, jasnými a vecnými informáciami v ňom.

Ak si neviete rady so svojím CV, obráťte sa na personálne agentúry, ktoré vykonávajú aj poradenskú funkciu a dokážu poskytnúť kandidátovi cenné rady. „Ak kandidát bude mať záujem správne vypracovať svoje CV, nech požiada niektorú personálnu agentúru o poradenstvo. Kandidát aspoň v nich získa prehľad a urobí si obrázok o tých najlepších,“ odporúča Lenka Dúšková.

Tipy životopisov:

  • štruktúrovaný životopis – obsahuje faktické informácie o vás, vašich odborných vedomostiach a pracovných skúsenostiach. Píše sa heslovite. Zamestnávatelia už v súčasnosti preferujú tento typ životopisu.
  • popisná forma životopisu – na trhu práce sa popisná forma životopisu už nahrádza motivačným listom. Využíva sa minimálne, väčšinou len na sprostredkovanie informácii o vás pre verejné využitie, akým môžu byť vaše webové stránky či pracovné profily.

Personálne agentúry, ale i niektoré spoločnosti si vedú vlastnú databázu životopisov kandidátov, ktorí sa o zamestnanie hlásili už i v minulosti. Ak sa teda uvoľní nejaká pozícia, primárne hľadajú vhodných kandidátov v tejto svojej databáze, preto je nutné, aby ste v životopise uvádzali pravdivé informácie. Môže sa vám totiž stať, že ak pošlete svoje CV do spoločnosti a nevyberie si vás, zaradí si vás do databázy. Osloví vás o pol roka neskôr, zavolá vás na pohovor a vy si ani nebudete pamätať, aké pracovné skúsenosti ste si vymysleli do životopisu, ktorý má v databáze.

Ak spoločnosti nenájdu vhodných kandidátov vo svojej databáze, inzerujú ponuku práce a zhromažďujú CVčka kandidátov, ktorí na ňu reagujú. Ak im ani touto cestou nepríde životopis žiadneho vhodného kandidáta alebo si nemajú príliš z čoho vyberať, pokúšajú sa získať CVčka vhodných kandidátov prostredníctvom internetu a prístupných portálov. Okrem posielania životopisov na konkrétne ponuky sa preto veľmi oplatí zverejniť svoje CV na pracovných portáloch, ktoré spoločnosti pri hľadaní kandidátov využívajú. Malo by však ísť o oficiálne uznávané pracovné portály, ako napríklad www.superbrigady.sk.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu