Čo keby som ušiel? (Umelecké rozprávanie)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: emasik (23)
Typ práce: Referát
Dátum: 12.01.2018
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 588 slov
Počet zobrazení: 22 082
Tlačení: 780
Uložení: 875

Čo keby som ušiel? (Umelecké rozprávanie)

Je 9. januára a ja sa opäť zobúdzam o polnoci. Mesiac sa mi díva priamo do očí a nebo plače. Dážď, ktorý klepoce na parapetnú dosku mi znova nedá spať. V duchu si kladiem otázky, či som sa naučila na všetko, na čo bolo treba. Ráno vstanem s napuchnutými očami, akoby som celú noc nespala. Naraňajkujem sa, vyvenčím psa a utekám do rozbiehajúceho sa auta. Do školy vchádzam s divným pocitom, že som niečo zabudla. Ako každé ráno som si kúpila horúcu čokoládu v školskom automate na spríjemnenie tohto sychravého dňa. 

Pri skrinkách som jedným uškom započula, ako sa moje spolužiačky bavia o chémii. V hlave mi vírili myšlienky na posledné učivo a slová učiteľky, keď odchádzala z triedy: „Verím, že na budúcu hodinu budete pripravení“ hodila nemilosrdný úškrn a odišla. Nikdy som chémiu nemala rada, nie preto, žeby som ju nevedela, ale hodiny sa mi zdajú nekonečné. 

Keď som vošla do mojej chladnej triedy, bolo vidno na zničených tvárach spolužiakov, že sa blíži niečo zlé. Väčšina uprene hľadela do hrubých zdrapov papiera. Trvalo mi asi desať sekúnd, kým som sa prebrodila zhnusenými pohľadmi kamarátov na moje vzdialené miesto v zadnej lavici. Hodila som tašku vedľa lavice a opýtala som sa mojej susedky : „Myslíš, že to profesorka chémie hovorila smrteľne vážne?“ Laurin pohľad hovoril za všetko. Bolo mi hneď jasné, že sa jej už nemám nič pýtať, pretože zjavne nevstala pravou nohou z postele. Ako som si sadala, môj lakeť omylom udrel do Laury. Táto situácia jej veľmi nepridala na dobrej nálade. Čo čert nechcel, moja horúca čokoláda na zlepšenie dňa, sa vyliala rovno na zošit chémie „pozitívne“ naladenej Laury. Pravdepodobne sa jej opäť lepí smola na päty. V tej chvíli som netušila čo robiť. 

Z Laurinho pohľadu mi behal mráz po chrbte. Bol ostrý sťa dýka. Skríkla : „Snažím sa učiť na polročný test z chémie a je očividné, že ty si sa zas nepripravila. Môžeš to upratať a nechať ma na pokoji?“ hodila po mne vreckovky a opätovne uprela pohľad na suchú časť zošita. V hlave som si povedala : „Ako som mohla zas zabudnúť na test z chémie? Čo keby som ušla? Je to moja jediná záchrana. “

Zobrala som tašku a nenápadne som sa plazila k dverám ako had. Vyšla som na chodbu a zazvonilo. Vtedy som zrýchlila krok, aby som nenadviazala očný kontakt s mojou učiteľkou chémie. Podarilo sa mi to. Bezpečne som sa dostala na vrátnicu, keď v tom som uvidela pani vrátničku, ktorá sa usmievala ako slniečko. „Kam ideš?“ opýtala sa ma zvedavo. Rýchlo som sa snažila nájsť nejakú výhovorku. „Idem k zubárke.“ odvetila som. Jej nasledujúca otázka bola ako úder pod pás. Opýtala sa : „Máš priepustku?“ Odrazu som zbledla ako stena. Odpovedala som jej, že nemám. Postavila sa pred dvere a nechcela ma pustiť. Stála tam ako prikovaná. „Ak nemáš priepustku, tak si ju choď vybaviť k triednemu učiteľovi. Inak ťa nepustím.“ Bolo mi jasné, že ak sa teraz ukážem v zborovni, budem mať z toho problém.

Vtedy som si uvedomila, že nič z toho sa nemuselo stať, keby som nezabudla na slová našej riaditeľky: „ Na našej škole žiaci, ktorí majú individuálny študijný plán, môžu odísť a prísť v akomkoľvek čase do školy bez priepustky od učiteľa.“ Vysvetlila som pani vrátničke, že mám individuálny plán, a že si to môže aj overiť. Zagúľala očami a s nechuťou mi uvoľnila priestor. Rýchlo som vybehla do dažďa, akoby ma čerti naháňali. Úspešne som sa vyhla písomke a dopíšem si ju, keď sa na ňu dostatočne pripravím.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.012 s.
Zavrieť reklamu