Priateľstvo (Úvaha)

Priateľstvo (Úvaha)

Priateľstvo je vzťah, ktorý je založený na porozumení, dôvere, láske na život a na smrť. Priateľstvo je dôležitá súčasť môjho života. Na prvom mieste je láska k rodičom a súrodencom a hneď po nej nasleduje priateľstvo. 

Hovorí sa, že najlepším priateľom človeka je pes. Podľa mňa je to polovičná pravda. Môj pes mi je vždy verný, počúva ma na slovo. Keď som smutná, tak je smutný aj on. Myslím si, že by za mňa dokázal dať aj život, keby to bolo potrebné. Na druhej strane ma pes nedokáže pochopiť, alebo mi poradiť.

Práve teraz, keď prežívam lásky, ktoré ma dovedú ku šťastiu a radosti, ale aj do zármutku a bolesti, je priateľstvo pre mňa najdôležitejšie a veľmi si ho vážim a ctim. Vtedy sa neobraciam na psa, rodičov a súrodencov, ale práve na toho priateľa, ktorý ma v tej chvíli podrží, vypočuje a súcití so mnou. Priateľstvo je pri mne aj počas lásky, ale aj po láske, kedy si ho uvedomujem oveľa viac, ako keď som ho zanedbávala pre lásku, ktorá bola len klamstvom a využívaním. Priateľstvo má tiež viac stránok, a to falošnú a tú pravú.

Falošných priateľstiev je v mojom živote veľmi veľa, ani to neviem spočítať, pretože pri každom vyššom čísle sa v mojom vnútri ozývajú pochybnosti a váhanie. Dá sa veľmi ľahko rozoznať, keď je to priateľstvo nepoctivé. Najhoršie je, keď mi niečo škaredé o mojom priateľovi povie iný, ba dokonca cudzí človek. Falošné priateľstvo sa vyznačuje neúprimnosťou, klamstvom, falošom, ohováraním a inými zlými vlastnosťami.

Pravá stránka priateľstva je veľmi krásna, no vyskytuje sa veľmi zriedka. Pravé priateľstvo sa nehľadá v baroch, v škole, na ulici a ani v domácnostiach. Pravé priateľstvo si nás nájde samo, keď nastane tá pravá chvíľa. Ja pravú stránku priateľstva poznám, aj keď som niekedy sklamala samu seba, ako sa k tomu nádhernému vzťahu správam. Tá druhá polovička ma nesklamala a ostala so mnou aj vtedy, keď to vôbec nemusela urobiť a mala pravý a závažný dôvod skončiť tento vzťah na vzájomnom porozumení a dôvere.

Niektorí ľudia ani priateľstvo nepoznajú, lebo sú zatrpknutí, sebeckí, nevedia uchovať tajomstvo a nemajú radi samých seba. Priateľstvo sa nemôže podplatiť ani peniazmi a nemôže sa vynútiť ani násilím. 

V priateľstve by nemalo existovať klamstvo, ktoré ničí nielen priateľstvo, ale aj lásku a rodinné vzťahy. Takto sa hovorí o úprimnom priateľstve, ale nie o skutočnom. Niekedy je dôležité klamať, aby som tomu druhému neublížila. Nie je to férové, ale je to z priateľstva a má sa to ceniť. Zvyčajne tým priateľstvo končí, ak sa ten druhý o klamstve dozvie a neuvedomuje si, že to bolo pre jeho dobro. Vtedy sa urobí chyba, ktorá roztrhne zlatú niť priateľstva, ktorá sa síce dá zviazať, ale uzol ostane.

Priatelia sú dôležití aj na zábavu, ktorá môže byť rôzna. Zábavu bez priateľov si ani neviem predstaviť, veď zábava bez priateľov ani nie je zábavou. Priatelia sa vlastne rovnajú zábave, ktorá je podstatná pre môj život.  

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/15323-priatelstvo-uvaha/