Lemur list

Ahojte, ľudia!

Určite sa čudujete, kto Vám to píše.
Volám sa Li a som lemur – malá opička. Žijem na Madagaskare.
Madagaskar je prekrásny ostrov. Nachádza sa v Indickom oceáne, neďaleko Afriky. Nepoznám všetky krásy Madagaskaru, no to, čo poznám, je veľmi pekné a čarovné. Kedysi bola polovica Madagaskaru pokrytá lesmi, no dnes  je už
mnoho lesov vyrúbaných. Viem, že okrem mojich milovaných lesov, Madagaskar pokrývajú pôdy, ktoré sú vhodné na obrábanie pre dedinčanov.
Moja mama mi hovorila, že na Madagaskare je veľa vzácnych rastlín a živočíchov.
Žijem tu na ostrove od môjho narodenia. Na prvé roky môjho života  mám
krásne spomienky. Spolu so mnou tu žila moja mama a otec. Žili sme v skupine, ktorú viedla skúsená dvadsaťročná  opica. Živili sme sa ovocím, listami, kvetmi, kôrou stromov a bylinami. Ako každé novonarodené mláďa ma mama nosila prvé dni na bruchu, neskôr na chrbte. Naša skupina pravidelne migrovala po pralese. Potravy bolo dosť a nehrozilo nám žiadne nebezpečenstvo. Keď som trochu podrástla, hrala som sa s ostatnými malými opičkami, veselo sme sa preháňali v korunách vysokých stromov, húpali sme sa na lianách, hrali na skrývačku. Večer ma mama ukladala spať a spievala mi uspávanku:

Spi, moja malá Li,
tento deň nie je posledný.
Spi, moja malá opička,
mesiačik pobozká ťa na líčka.

Prales je plný krás,
zajtra ho uvidíš zas.
Ráno ťa znovu zobudím.
a do jeho tajov ťa zasvätím.

Tak zavri očká,
ocko tiež na teba počká.
A spolu s mamou,
chráni tvoj spánok.

Spi, moja malá Li,
tento deň nie je posledný ...

Ale potom sa náš život zmenil. Prales bol čoraz menší. Domorodci stromy rúbali, vypaľovali, aby získali ornú pôdu. Stratili sme územie bohaté na potravu. Rodičia museli chodiť blízko do dediny, aby sme neboli hladní. Dedinčania sa ich však báli, tvrdili, že sú to diabli a zabíjali ich. Raz sa rodičia nevrátili. Naša skupina sa veľmi   zmenšila. Teraz chodím sama k dedine, hľadám potravu pre mladšie siroty. Dedinčania na nás útočia, veria poverám, že prinášame nešťastie a smrť.
Dnes som ja na čele našej skupiny. Večer si pritúlim malé opičky a spievam im uspávanku .
 
Spi, moja malá sestrička,
nech uspí ťa táto pesnička,
neboj sa života v pralese,
netras sa , čo osud ti donesie.

Prales je plný tajov,
pre Vás som otcom i mamou,
pralesom spievam pesničku,
čo ochráni malú opičku.

Dúfam, že sa k ľuďom dostane
a strach z lemúrov prestane.
Konečne možno pochopia,
že našou smrťou si život nezlepšia.

Veď sú to len povery
a málokto im uverí.
Spi, moja malá sestrička,
nech uspí ťa táto pesnička.

Takýto neradostný je náš život dnes. A prečo Vám píšem?
Príčinou nášho zlého postavenia je bieda a nevzdelanosť na Madagaskare. Domorodci v úsilí získať nové polia na obrábanie, vyrubujú a vypaľujú ďalšie hektáre lesov. Sú nevzdelaní a veria rôznym poverám. Veria, že prinášame smolu a smrť. Preto na nás útočia a zabíjajú nás. Keby neboli domorodci takí chudobní a mohli sa vzdelávať, možno by sa zmenil aj náš život.
 
Preto Vám, ľuďom celého sveta, píšem v mene všetkých lemurov na Madagaskare. Pomôžte, aby sa prales na Madagaskare zachoval a domorodci pochopili, že sme len jeden živočíšny druh na našej ohrozenej planéte. A tak píšem listy a posielam ich do všetkých krajín, ktoré poznám. A prečo píšem práve na Slovensko?
 
Z rozprávania rodičov som sa dozvedela, že jeden z kráľov na Madagaskare Móric Beňovský pochádzal zo Slovenska. Vraj to bol múdry a dobrý kráľ.
Ale nepíšem len na Slovensko. Svoj list chcem poslať do celého sveta. Veď dnes už každý vie, aké nebezpečné pre planétu Zem je vyrubovanie a vypaľovanie lesov. Na svete sa plocha lesov neustále zmenšuje. A práve lesy sú pľúcami Zeme. Produkujú do ovzdušia kyslík a fotosyntézou premieňajú oxid uhličitý.  Množstvo oxidu uhličitého a iných skleníkových plynov je dnes hrozbou pre celú našu planétu. Celý svet hovorí o globálnom otepľovaní. Jednou z príčin je aj veľké množstvo skleníkových plynov, ktoré nad našou planétou vytvárajú vrstvu , ktorá bráni úniku tepla zo Zeme do vesmíru.
 
A preto si vážme to, čo máme ! A neničme to, čo sme si doposiaľ zachovali! Nedovoľme, aby sa zmenila klíma na našej planéte! Zachovajme optimálne podmienky života pre všetkých, čo na nej žijú . Pre ľudí aj pre zvieratá.
Pomôžte, prosím...

Lemur Li
Madagaskar
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/15465-lemur-list/