Stretnutie

Stretnutie

Eva pomaly prechádzala tmavými izbami strýkovho starého domu. Pozorovala obraz ženy na stene v predsieni. ,,Mária Terézia, najväčšia osobnosť uhorských dejín." spomenula si na poučku z dejepisu Natiahla ruku a dotkla sa obrazu. Sviečka na stole zhasla, v diaľke sa zablyslo, začal fúkať silný vietor. Eva zavrela oči. Po chvíli ich otvorila a ...

,,Agáta, už ťa čakajú." zakričala žena v pánskych šatách. Čo to ? Kde som to? A prečo ma volajú Agáta , napadlo Eve okamžite . Vytreštila oči a poobzerala sa. ,,Čo pozeráš ako teľa, vyzleč si zásteru a choď!" ,,Ale ja..." žena však nečakala na jej vysvetlenia . Vtisla ju do dverí. V izbe však nebol nik. Poobzerala sa. Ale veď ja som na zámku a mám oblečené sedliacke šaty. Žeby som bola ... Evu však z myšlienok vytrhla žena v miestnosti. Veď to bola... ,,Vaša milosť , Mária Terézia, to je vaša nová komorná. " Predstavila Evu žena z predsiene. Eva neverila vlastným očiam. Stojí necelé dva metre od nej a teraz sa jej dokonca niečo pýta ! ,,Prosím ?" zajachtala Eva. ,,Nehovorím, je ako teľa, Agáta pokloň sa !" O môj Bože , ako sa to správam ? napadlo Eve. Okamžite sa poklonila a ospravedlnila sa.

 ,,Dobre, dobre Agáta, prečeš mi vlasy. " Mária Terézia si sadla za stôl a žena vyšla z miestnosti. Eva chytila kefu na stole a jemne česala pramene vlasov. Dúfam že ju nešklbem. Vždy keď doma češem sestru, vrieska, že jej vyšklbem všetky vlasy. To by bolo šklbať kráľovnú! napadlo Eve. Kráľovná sa však usmievala a po chvíli sa opýtala : ,,Agáta, páči sa tebe, sedliackemu dievčaťu, ako vládnem ?"

Eva si rukou prešla do vlasov. Panebože, čo sme sa to na tom dejepise učili?

,,Ó, áno, vaša milosť. Myslím si, že ste tá najlepšia kráľovná, len škoda, že zavediete povinnú školskú dochádzku."

,,Prosím ?" kráľovná sa ku mne otočila. Do pekla, veď ja ešte zmením históriu. zahrešila Eva.

,,Ale nič, ja len máte krásny zámok." Ozvalo sa zaklopanie . Do izby vstúpil muž s obrazom zahaleným plátnom. ,,Ďakujem Gregory, už som sa nevedela dočkať." poďakovala sa kráľovná a pristúpila k nemu. Stiahla plátno. Ale veď, taký istý obraz bol predsa zavesený u strýka. Eva sa naň pozorne zahľadela. ,,Páči sa ti ?" opýtala sa kráľovná, keď videla ako sa naň Eva pozerá.

,,Je prekrásny." úprimne odvetila Eva a dotkla sa obrazu. Chcela sa vrátiť domov . Zavrela oči a keď ich otvorila...

,,Ty hlúpa hus, o čom to zase snívaš? " oborila sa na ňu sestra.

,,Ále, neuveríš. Ja som česala Máriu Teréziu a vôbec som ju nešklbala. " spokojne sa zasmiala Eva a otvorila oči. Bola doma.

"No jasné. A vieš čo? Ja som obedovala s Ľudovítom Štúrom !"

Eva sa opäť zasmiala a vyšla z izby. 

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/15472-stretnutie/