Úvaha šťastie

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ivka47
Typ práce: Referát
Dátum: 28.11.2018
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 268 slov
Počet zobrazení: 7 283
Tlačení: 327
Uložení: 427

Úvaha šťastie

Šťastie je tajomný a neznámy ujo. Nikdy neviete, kedy sa u vás zjaví a ako dlho u vás pretrvá. Ľudia už poriadne dlho veria na rôzne talizmany, Ktoré im mali priniesť šťastie. Je to napríklad štvorlístok, pretože je vzácny a nájsť ho v mäkkom ďatelinovom poťahu je naozaj šťastie. Medzi symboly šťastia patrí aj podkova alebo slon. Preto si ľudia ako darčeky zvyknú dávať slony rôznych farieb a veľkostí. Ja však na talizmany vôbec neverím. 

Teórii šťastia sa kedysi dávno venoval aj filozof Epikuros. Pochádzal z Grécka a vychádzal z toho, že každý človek môže byť šťastný, len musí šťastie hľadať na  tom správnom mieste. Podľa Epikura ľudia nechápu, resp. nevedia, čo ku šťastiu potrebujú. Keby som ľuďom položil otázku, čo potrebujú ku šťastiu, určite by medzi odpoveďami boli aj také veci ako peniaze a moc.

Lenže, keď sa nad tým zamyslím, zisťujem, že peniaze a moc nie sú všetko a šťastie mi určite nikdy neprinesú. Hovorí sa: „Za peniaze si lásku a šťastie nekúpiš.“ V tejto vete je veľký kus pravdy. Ja sa dnes skôr prikláňam k Epikurovej teórii o veciach, ktoré ľudia potrebujú, aby boli šťastní. Sú to priatelia a sloboda. Pretože život bez priateľov a bez slobody nemá zmysel. 

Nijaký človek sa za svoj život nevyhne mnohým sklamaniam, zlým a bolestivým zážitkom a ťažkým životným skúškam. V živote nám starosti a ťažkosti zastierajú výhľad ako nejaké šedé okuliare. Moja posledná rada preto bude: „Nerobte si v živote starosti a snažte sa byť čo najviac šťastný.“ Pretože aj Seneca hovorí: „Človek je nešťastný do takej miery, do akej sa za nešťastného považuje.“

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.024 s.
Zavrieť reklamu