Čo mi dáva kniha (Úvaha)

Čo mi dáva kniha (Úvaha)

Už v dávnych dobách sa kniha považovala za zdroj múdrosti a informácií. Zapisovali sa do nej dejiny, udalosti, rodokmene. Prvé knihy boli ručne písané a maľované a boli veľmi vzácne. Ale aj schopnosť čítať nebola vždy samozrejmosťou.

Bola výsadou lekárov, umelcov, historikov. Dokonca ani panovníci nevedeli čítať a písať a na túto činnosť mali pisárov. Spolu s pätnástym storočím, keď Guttenberg vynašiel kníhtlač, prichádza aj zvyšujúci sa záujem o knihy a tým aj o čítanie. 

Pre mňa je kniha najkrajší darček, ktorý môžem dostať. Kniha ma sprevádza od kolísky. Keď som bol malý, mama mi čítavala rozprávkové knižky. Podľa detských obrázkových kníh som sa učil hovoriť prvé slová. V prvej triede bola pre mňa najdôležitejšia kniha Šlabikár. Tá ma naučila čítať prvé písmenká. Potom nasledovali ďalšie učebnice, z ktorých som sa veľa nového naučil.

Len čo som vedel čítať, siahol som po ďalších knihách – dobrodružných a fantastických. Z nich ma najviac zaujal príbeh o Harry Potterovi. Z jeho série som už prečítal 6 kníh. Tieto knihy ma zaviedli do ríše fantázie a kúziel. Pri dobrej knihe sa dá výborne relaxovať, zabudnúť na starosti bežného života, oddýchnuť si. Vďaka knihám som sa naučil odlišovať dobré a zlé, správne a nesprávne. 

Kniha má moc premeniť zlú náladu na dobrú a dobrú na ešte lepšiu. Kniha nám pomáha rozvíjať fantáziu, predstavivosť, núti nás premýšľať, rozširuje našu slovnú zásobu, vzdeláva nás a duševne obohacuje. Pomocou nej môžeme zájsť do minulosti i budúcnosti, navštíviť neznáme krajiny, ba aj planéty. Preto jej právom patrí jeden celý mesiac – marec.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/15537-co-mi-dava-kniha-uvaha/