Úvaha o priateľstve

Priateľstvo (Úvaha)

Výroky, ako je napríklad: „V núdzi poznáš priateľa,“ alebo, „Nevysvetľuj, tvoji priatelia to nepotrebujú a nepriatelia by ti aj tak neverili“, ma prinútili popremýšľať nad témou priateľstvo. 

Dám si teda otázku: „Čo je to priateľstvo?“ Priateľstvo môžu tvoriť väčšie skupiny ľudí, ale aj dvaja ľudia. Priateľstvo je, keď sú si ľudia blízki, dôverujú si, pomáhajú si, všetko si povedia, zdôveria sa so svojimi pocitmi, túžbami, trávia veľa času spolu, spolu sa zabávajú. Priateľstvo je založené hlavne na dôvere. Mám dôverných a verných priateľov? Môžem sa im zdôveriť so všetkým a oni sa môžu zdôveriť mne? To, či máme dôverných priateľov zistíme len tak, že im povieme o dôležitých veciach a oni to nepovedia ďalej.  A kde môžeme priateľov spoznať? Ja som svojich spoznal v spoločnosti a pri spoločných záujmoch. Našim spoločným koníčkom je bicyklovanie. 

Považujete priateľstvo za najkrajší vzťah v živote? Podľa mňa človek bez priateľov nevie žiť, cíti sa osamelý. Každý človek má nejaké problémy, väčšinou si ich nevie vyriešiť sám a vtedy je dobré sa s tým niekomu zdôveriť.  Môže v živote niečo nahradiť priateľstvo? V mojom živote je priateľstvo na prvom mieste. Aj keby som bol milionár, nemohol by som si život užívať sám.  

Bez priateľstva je život veľmi ťažký. V priateľstve vidím zmysel života.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/15538-uvaha-o-priatelstve/