Staroba (Výklad)

Staroba (Výklad)

Je ťažké povedať, kedy sa začína staroba, hlavne dnes, keď za posledné storočie dĺžka života stúpla o viac ako 25 rokov. Ale napriek tomu sa roky od 55  vyššie vyznačujú jasnými známkami procesu starnutia. 

Väčšina zmien je postupná. Ako človek starne, koža stráca pružnosť a mizne podkožný tuk. Koža začína vráskavieť a ovísať. Mení sa aj pigmentácia a vlasy strácajú svoju pôvodnú farbu. Svaly sa zmenšujú a sú nahrádzané fibróznym tkanivom. Kosti začínajú byť krehké a ľahšie sa lámu. Chrupavkovité tkanivá strácajú pružnosť a kĺby pohyblivosť. 

No choroby alebo ochabnutosť nie sú nevyhnutnými sprievodnými javmi staroby. Normálny proces starnutia má za následok úbytok fyzických a psychických schopností, ale výskum ukazuje, že práve zlozvyky ako fajčenie, sedavý spôsob života a nevhodná strava sú hlavné faktory, ktoré prispievajú v starobe k chorobným procesom. Prechod k zdravšiemu životnému štýlu môže teda veľa pomôcť v boji proti nepriaznivým sprievodným javom starnutia. 

Samotné starnutie je postupný proces, zatiaľ čo rýchly úpadok výkonnosti je zvyčajne spôsobený skôr chorobou než vekom. Hlavnou úlohou dnešnej gerontológie, vedy o procese starnutia, je nájsť spôsob liečenia bežných chorôb starých ľudí a nájsť prostriedky na oddialenie staroby a lebo predĺženie života. Veľký kus práce je už v tejto oblasti za nami, ale ešte je to stále vecou šťastia – toho, akých máte rodičov a zdravého spôsobu života. 

Téma: Staroba

Východiskové tvrdenie, vyslovenie tézy (tvrdenia, základnej myšlienky): Väčšina zmien...

Uvedenie argumentov na podporu tvrdenia, že staroba nenastáva naraz a objasňovanie (exemplifikácia): koža...svaly...kosti...

Vyslovenie zdanlivo protichodnej tézy (tvrdenia): Staroba nemusí byť spojená s chorobami a ochabnutosťou.

Uvedenie argumentov: odvolanie sa na výskum (výskum je priamy, faktický argument): Výskum hovorí...

Záverečné zhrnutie na základe predchádzajúcich argumentov...

Formulácia úlohy do budúcnosti...

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/15548-staroba-vyklad/