Zóny pre každého študenta

Ohrozuje internet duševné zdravie človeka? (Výklad)

Ohrozuje internet duševné zdravie človeka? (Výklad)

Odborníci varujú, že „gamblerstvo“ je diagnóza. Ale je možné vypestovať si podobne aj závislosť od internetových stránok? Odpoveď znie áno, hovorí sa o droge 21. storočia.

Sú vášniví hráči on-line hier, ktorí si svoj život dokážu usporiadať tak, aby mali dostatočne veľký priestor pre svoj koníček, aj keď je to na úkor práce či štúdia. Podobne je to aj s on-line komunikáciou prostredníctvom rôznych četov. Četovanie je zabijak času, ak mu prepadnete, postupne strácate zmysel pre reálny život a snažíte sa čo najviac zdržovať vo virtuálnych miestnostiach, kde ste našli komunitu s rovnakou vlnovou dĺžkou.

Závislosť od internetu má rovnaké štádiá ako ostatné závislosti. Najskôr treba spoznať ohrozenie, ak sa to nepodarí, prichádza kritické štádium. Gradácia vrcholí pri chronickom štádiu, ktoré má už známe sprievodné javy ako rozpad vzťahu, strata zamestnania či dokonca zadĺženosť. Preto by ste asi mali zvážiť, či príliš často neklikáte myšou napríklad na doručenú poštu. Ovládate svoju zvedavosť, či tam nečaká nejaká superdôležitá správa?

Druhým znakom je, že sa nedokážete ovládnuť a neotvoriť si určité obľúbené stránky, aj v prípade, že sa to v danom okamihu vôbec nehodí (napr. v zamestnaní). Ide o sebaovládanie, ktoré by sa malo ozvať v momente, keď človek používa internet viac, než mal pôvodne v pláne. Takéto správanie potom už ľahko vyústi do fázy, keď sa na úkor browsovania začnú zanedbávať ostatné záujmy, a to aj za cenu následkov, ktorých sme si častokrát vedomí.

To všetko môže vyústiť do nezvládnuteľnej potreby pripojiť sa na internet. Neskôr môže prísť strata kontroly nad užívaním internetu a prvé pocity viny. Zle je, keď sa prejavujú abstinenčné príznaky: nervozita, podráždenosť alebo agresivita. Určite potrebujete odbornú pomoc, ak začnete kvôli internetu zanedbávať pracovné povinnosti. Vtedy je už zbytočné skúšať obmedziť časté používanie internetu, je jasné, že závislosť je vo fáze, keď už sa odráža aj na zdraví: začínajú štípať oči, prejavujú sa bolesti chrbtice či doteraz neznáme vystreľovanie do ruky, v ktorej zvierate myš. Už je neskoro položiť si otázku: Nie som príliš dlho on-line? Ak je odpoveď kladná, potom je najvyšší čas vyhľadať odbornú pomoc.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/15550-ohrozuje-internet-dusevne-zdravie-cloveka-vyklad/