Prázdniny so sliepkami (Rozprávanie)

Prázdniny so sliepkami (Rozprávanie)

Stalo sa to v lete. Mohol som mať tak desať rokov. Starý otec vzal mňa a môjho staršieho brata Milana na dedinu. Vystúpili sme z autobusu na zaprášenej ceste, okolo ktorej stálo zopár stromčekov. Čoskoro sme zistili, že väčšinu obyvateľov tvoria babky a dedkovia nad šesťdesiat rokov. To neboli bohvieaké vyhliadky. Ale už po troch dňoch ničnerobenia sa naskytla príležitosť na zábavu.

Dedko musel súrne odísť. „Ne aby ucekli kury z ohrady!“ povedal a už ho nebolo. Milanovi sa zablysli oči a zrak mu padol na ohradu, v ktorej si spokojne zobkali sliepky a kohút. Potom podišiel k ohrade a uvoľnil závoru. Dvierka sa otvorili a sliepky vybehli von.

Poniektoré sa začali akosi roz­chádzať. Dostal som strach, že sa už nevrátia. A keď bráško vzal do rúk metlu a začal sliepky nahá­ňať späť do ohrady, pochopil som, že on si myslí to isté. Schytil som teda aj ja metlu a bežal som mu pomôcť. Vtedy Milan prišiel na skvelú zábavu.

Napriahol sa a... Sliepka preletela vzduchom a dopadla priamo do ohrady. „Jedna nula!" zajasal. „Jedna jedna!" kričal som vzápätí, keď sliepka mojou zásluhou predviedla bravúrne salto mortale a skončila až v ohrade.

Pokračovali by sme takto asi hodnú chvíľu, ale vtedy sa na scéne zjavil kohút. Asi sa mu nepáčilo, čo robíme s jeho háremom, lebo zaútočil na Milanove bosé nohy. Stačil však jeden úder metlou, aby statočný kohút hľadal spásu v prázdnom chlieve pre svine.

Jeho poslušné poddané nasledovali svojho pána a vbehli tam za ním. Prirodzene sme na ne zabudli. Ale keď sa starý otec vrátil, hneď sme ich vypustili. Po štyroch hodinách v tmavom väzení boli vystrašené a v šoku. „Neznace, čom su tote kury take čudne?" spýtal sadalo. Iba som pokrčil plecami, akože o ničom neviem ...

Dva dni po návrate do Košíc nás navštívil starý otec. Doniesol slepačie mäso. Vraj sliepky boli po našom odchode veľmi čudné. Jedna prestala znášať a dve museli zarezať. Keď sa to dozvedel Milan, vybuchol smiechom. Občas si myslím, že skutočne má kamenné srdce.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/15574-prazdniny-so-sliepkami-rozpravanie/