Ako písať charakteristiku osoby na maturite

Ako písať charakteristiku osoby na maturite

Pri písaní slohovej práce uplatňujeme 4 slohové postupy:

  1. rozprávací
  2. opisný (opis a charakteristika osoby, beletrizovaný životopis, umelecký opis)
  3. informačný
  4. výkladový (úvaha)

HODNOTENIE CHARAKTERISTIKY OSOBY

Vonkajšia forma – 4 body (ako v rozprávaní)

Vnútorná forma:

Obsah – 4 body, musí tu byť:

Príklad na vonkajší opis:

Ako muž mal peknú tvár. Teraz, keď bol hladko vyholený, každá črta určito a jasne vynikala a celý obličaj mal rezaný čisto a ostro ako rytina. More a slnko ošľahali pleť, od prírody bielu, do farby tmavého bronzu, ktorá svedčila o zápasoch a bojoch a ešte zvyšovala jeho divošskú krásu. Jeho pery boli plné, pritom v sebe mali čosi z tvrdosti a energie, ktorými sa vyznačujú pery úzke. Jeho ústa, brada, sánka sa vyznačovali rovnakou tvrdosťou či energiou a prezrádzali samčiu krutosť a neskrotnosť. A nos tiež. Bol to nos tvora od prírody dobyvačného a panovačného, trochu pripomínal orlí zobák. Človek ho mohol označiť za grécky, ale aj za rímsky, ibaže na prvý bol máličko primohutný a na druhý zas máličko prijemný. Tvár ako celok bola síce stelesnením dravosti a sily, no odveká vrodená melanchólia, ktorou trpel, akoby bola prehlbovala vrásky okolo úst, očí a na čele a dodávala tvári formát a úplnosť, ktoré by jej inak boli chýbali. (Jack Londok, Morský vlk)

Mali riadne pod klobúkom, streliť capa, mať Filipa, je chladnokrvný, je horkokrvný,

mať maslo na hlave, bojovať s veternými mlynmi, streliť capa, je to líška, každá líška svoj chvost chváli, je to veľké zviera, ostala na ocot, chodí spať so sliepkami, chodil ako lev v klietke, pozerá sa ako teľa na nové vráta, sedí ako ropucha, dobre, že z kože nevyletel,

Kompozícia – 4 body, musí tu byť:

Jazyk – 4 body musí tu byť:

Pravopis – 4 body (k dispozícii sú Pravidlá slovenského pravopisu)

0-2 chyby – 4 body

3-5 chýb – 3 body

6-8 chýb – 2 body

9-11 chýb – 1 bod

12 a viac chýb – 0 bodov

Štýl – 4 body

  1. Priama charakteristika – Je to vymenovanie vlastností osoby, ktoré pomenúvame pomocou abstraktných pods. a príd. mien: usilovný, zodpovedný... Používajú sa tu prídavné mená s hodnotiacim významom, frazeologizmy (nevidí si ďalej od nosa)

Moja matka bola stelesnená milosť a dobrota, pobožná, skromná, prívetivá, prajná, dobročinná, pracovitá, čistoty a poriadkumilovná, vzorná gazdiná, opatrná i šporovlivá, však i pohostinná, výlučne povinnostiam žijúca, v každom ohľade príkladná žena, starostlivá matka.

  1. Nepriama charakteristika – autor predstaví hrdinu prostredníctvom jeho konania, správania, čo dobré alebo zlé urobil, ako sa správa (pomohol niekomu, zbil niekoho, vyjadruje sa vulgárne, má rád zvieratá, ...), teda konanie a správanie osoby naznačuje jej charakter. Používajú sa tu slovesá: nevedia, povedia, vyhlasujú,

Vojto zavetril dobrý obchod, obalamutil doterajšieho majiteľa pozemku celou sieťou úskokov, nanútil mu pôžičky – až sa nakoniec stal vlastníkom pozemkov on. Dvíhal hlavu čoraz vyššie, čoraz sebavedomejšie a čoraz dravšie sa pozeral na mesto, na skladištia plné tovaru, na továrne. Rozhodol sa ich získať a bol si istý, že ich  získa. Nezáležalo mu na spôsoboch a prostriedkoch – všetky boli dobré, ak viedli k cieľu, k peniazom. (chamtivý, úskočný obchodník, za svojím cieľom ide cez mŕtvoly, používa aj nedovolené prostriedky)

Nikdy som ho nevidela plakať, nič ho neprekvapí, z ničoho si nič nerobí...

Celkový dojem – 4 body, práca by nemala obsahovať:

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/15578-ako-pisat-charakteristiku-osoby-na-maturite/