Toto som ja (Vlastná charakteristika)

Toto som ja (Vlastná charakteristika)

Vysoká postava s dlhými rukami a ešte s dlhšími nohami, lemovaná zlatým vodopádom vlasov, ktoré jej voľne padajú na plecia a siahajú takmer až po pás. Podídem bližšie a rukou pretriem zrkadlo, aby som privoňala nezábudkovomodrým očiam, spod hustého a rovnomerne vytrhaného obočia.

Oválnej tvári očividne dominuje gombičkový nos, ktorý je len tak ledabolo posiaty pehami, ako keď babka vysype na koláč zopár orieškov. Ústa sú až priveľmi malé a úzke, takže keď sa usmejú, neodhalia ani kúsok mojich myšacích zúbkov. Pokožku mám bledú, takmer priesvitnú, ktorá si nedá povedať ani po pobyte pri mori či v soláriu. Každá črta je alebo príliš nápadná, alebo celkom nevýrazná, z čoho vyplýva, že zvýšená starostlivosť o zovňajšok a niekoľko minút pred zrkadielkom – mučidlom, sú opodstatnené.

Nejeden by si povedal: Také normálne dievča. Nič mu nechýba. Aj keď sa občas nejaký ten estetický nedostatok nájde, je to ešte stále v rámci normy. Nikto predsa nie je dokonalý. I ja by som dotyčnú ohodnotila podobne, keby to telo a levia hriva nepatrili mne.

Od malička som perfekcionistka, čo znamená, že sa neuspokojím s niečím zvládnutým na menej ako 100 percent. Avšak niekedy takéto výsledky nie sú vonkoncom reálne, čo vo mne vyvolá pocit sklamania. Preto by sa prílišné puntičkárstvo dalo zaradiť skôr medzi negatíva ako pozitíva.

Vysoké nároky nemám len na seba, ale rovnaké zapálenie a entuziazmus očakávam i od ostatných, kvôli čomu sa neraz dostanem do konfliktu so spolužiakmi. Niektorí z nich si totiž povinnosti vysvetľujú inak ako ja. Nepáči sa mi, keď ma mnohí považujú za „bifľošku“ a následne odsudzujú.

Väčšinou času venujem takej aktivite, o ktorej som presvedčená, že ma bude sprevádzať cestami života. Osobne nevidím nič zlé na ctižiadostivosti, cieľavedomosti a uvedomenie si seba samého. Práve naopak, človek, ktorý vie, kam smeruje, to má v mojich očiach o čosi jednoduchšie.

Výbušnosť sa v mojom charaktere neocitla náhodou. Priznám sa, že občas sa nájdu chvíle, kedy by som sa najradšej zavrela do ticha izby a bola sama. Keď ma vtedy niekto vyruší, beda mu, lebo sa viem zachovať arogantne a drzo. Pocity pretrvávajúce z takýchto okamihov sa neskôr pobijú s mojím svedomím. Chyby sa snažím rýchle a efektívne napraviť. Najlepšie ešte zahorúca, aby sa na ne nezabudlo, alebo nebodaj niekomu nespôsobili problémy. Neľahkej situácii sa postavím tvárou v tvár a poriadne si to spolu vydiskutujeme. Zastávam názor východiska z každej kaše, do ktorej sme padli, preto sa mi páči myšlienka W. Shakespeara: „Keď sa postavíme tvárou k slnku, všetky naše tiene padnú za nás.“

Azda najťažšia vec, ktorú som počas svojej sedemnásťročnej cesty životom zažila, je odpúšťanie. Nerada dávam ľuďom druhé šance, lebo mám strach, že ma opätovne sklamú a ublížia mi. Vonkajšie prirodzené sebavedomie totiž ukrýva citlivé vnútro, ktoré rozruší každý podvod. Dôveru vo vzťahu beriem ako prirodzenú a nanajvýš potrebnú vec. Keď sa náhle stratí v oblakoch, nasleduje už len žiarlivosť a podozrievanie, ktoré môže pokaziť ešte viac.

Všeobecne som rada v spoločnosti ľudí a vôbec sa jej nevyhýbam. Vyžívam sa v nadväzovaní nových kontaktov a spoznávaní cudzích. V úlohe takého malého pátrača sa cítim ako ryba vo vode. Každého z nich si dokážem obľúbiť pre niečo iné, autentické, čo by som márne hľadala v desaťtisícoch ďalších. Osobnosť si vážim tak pre dobré vlastnosti, ako pre spôsob, akým sa snaží potlačiť tie zlé.

Snažím sa k ostatným správať rovnako ako oni ku mne. Oceňujem čestnosť, priam osť, úprimnosť. Kvôli týmto charakterovým črtám si vážim oboch rodičov, ktorí stáli pri mne aj v tých najnemožnejších obdobiach môjho života. Vždy ma podržali, aj keď som urobila hlúposť, len sa pousmiali a mne spadol kameň zo srdca. Nehovorím, že by som si priala byť ich presnou kópiou, ale rada by som nadobudla aspoň niektoré ich vlastnosti. Aj keď už teraz mám potrebu byť bezbranným na blízku a rozprestierať nad nimi krídla.

Tak! Toto som Ja. Veľká postava s malou dušičkou plnou nezodpovedaných otázok. Každý je iný, takže už nikde inde na svete nenájdete druhú Luciu, ktorá stvára rovnaké hlúposti ako ja. Dúfam, že si ma okolie obľúbi pre moju jedinečnosť a prepáči mi tie drobné chybičky, ktorých sa všetci občas dopustíme.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/15585-toto-som-ja-vlastna-charakteristika/