Zóny pre každého študenta

To som ja (Autocharakteristika)

To som ja (Autocharakteristika)

Aká som ja? Je to veľmi ťažké objektívne posúdiť, no pokúsim sa o to.

Ak by ma niekto na ulici zastavil a spýtal sa ma na moje tri najvýraznejšie charakterové vlastnosti, určite by som mu povedala, že som veľmi lenivá, tvrdohlavá a občas aj mierne pesimistická. Moja lenivosť, čo sa týka športovania, sa odzrkadľuje na mojej postave, a čo sa týka učenia, na mojich známkach. Ja nie som taký typ človeka, ktorý by si vedel sadnúť ku knihám a povedať si: Teraz sa budem učiť dovtedy, kým to všetko nebudem vedieť! Preto to väčšinou nechávam na náhodu a pred vyučovacou hodinou tŕpnem, či ma dnes profesorka nevyvolá odpovedať. Stále, keď prežijem hodinu bez ujmy na draví, dám si predsavzatie, že sa už nabudúce naučím a dokonca, že sa aj prihlásim. No vždy to dopadne rovnako a moje známky v poslednom čase nadobúdajú zaujímavú pestrosť.

Dátum môjho narodenia mi v astrológii určil znamenie zverokruhu – barana. V astrológiu verím a toto znamenie mi moje vlastnosti len potvrdzuje. Barani sú tvrdohlaví, stoja si za svojím slovom a do väčšiny vecí sa púšťajú bezhlavo. Presne taká som! Moja tvrdohlavosť a presvedčenie, že vždy musím mať posledné slovo, ma dosť často privádzajú do kompromitujúcich situácií a mojich rodičov do šialenstva. Preto sa so mnou kamaráti radšej veľmi nehádajú, pretože vedia, že si svoj názor budem presadzovať zubami-nechtami!

Veľmi často sa podvoľujem unáhleným rozhodnutiam, pre ktoré nie vždy skončím veľmi dobre. Vôbec sa neriadim príslovím: Dvakrát meraj a raz rež. Ja režem hneď a až potom si uvedomím, že by nebolo od veci párkrát to aj premerať. Táto vlastnosť ma odlišuje od väčšiny mojich kamarátov, pretože oni sa aspoň snažia najprv rozmýšľať a až potom vravia, čo si myslia.

Toto dosť nadväzuje na moju ďalšiu vlastnosť – prehnanú pravdovravnosť. Nie vždy je vhodné povedať hneď človeku, čo si o ňom myslíte. Iba ak sú to dobré veci. Ale mne je to jedno. Ja si poviem svoj názor hneď, či je dobrý alebo zlý. V poslednom čase sa snažím tento svoj „neduh“ kontrolovať. Aj keď je to pre mňa veľmi ťažké, uvedomujem si, že občas je lepšie zahryznúť si do jazyka, ako prejaviť svoju mienku. Veď aj ja nerada na seba počúvam kritiku. Aj keď chcem vedieť, čo si ľudia o mne myslia, to negatívne neviem tak ľahko prehrýzť. Viem, že nie je možné, aby si každý o mne myslel, že som úžasná , pretože taká nie som. Ale nie som až taká „harpya“, že by som v sebe nemala jedinú dobrú vlastnosť.

K mojim dobrým vlastnostiam patrí napríklad ochota pomôcť, potešiť či vypočuť. Rada si vypočujem problémy svojich kamarátov a ak viem, tak sa im snažím aj pomôcť. Aj keď moje rady nie vždy stoja za veľa, ale aj snaha sa cení.

Viem, že mám veľa zlých charakterových vlastností, no pracujem na ich odstránení. Ja dúfam, že mám viac kladných ako záporných vlastností, ale to objektívne nedokážem posúdiť, pretože človeku sa ťažšie opisujú tie dobré vlastnosti.

Každý z nás je jedinečná a nenapodobiteľná bytosť a preto nikto nemôže byť iba dobrý alebo iba zlý. A taká som aj ja. Ľudia, ktorých poznám, ma berú takú aká som a už sa zmierili s tým, že iná nebudem.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/15586-to-som-ja-autocharakteristika/