Zóny pre každého študenta

Môj starý otec (Charakteristika)

Môj starý otec (Charakteristika)

Hovorí sa, že to najlepšie by malo byť až na konci, tak aj ja som sa rozhodla, že túto charakteristiku napíšem v duchu tohto hesla a teda to najvzácnejšie si nechám na koniec – skvelé vlastnosti môjho starého otca.

Začala by som vzhľadom. Výška môjho starého otca z hľadiska jeho generácie je nadpriemerná, v porovnaní s našou generáciou však normálna až nízka. Čo sa týka postavy, je zrejmé, že moja stará mama je vynikajúca kuchárka a starý oco teda žiadnym stupňom podvýživy určite netrpí. Na svoj vek a problémy so srdcom, keďže je vďačným nositeľom kardiostimulátora, je však v celkom dobrej fyzickej kondícii. Prácu v záhrade zvláda rovnako bravúrne ako napríklad spánok postojačky.

K najzaujímavejšej časti tela patrí bezpochyby tvár. Na tvári môjho starého otca dominujú oči. Nie preto, že by boli nejako obzvlášť veľké, ale preto, ako sa vraví, že sú odrazom duše. A jeho sivomodré oči sú úprimné a múdre, večne usmievajúce. Čo sa týka iných častí hlavy, jeho nos z profilu trošku pripomína Caesara. Tvar uší sa u nás dedí z pokolenia na pokolenie. Všetci ich máme malé, no hýbať s nimi bez pomoci rúk dokáže len môj starý oco!

Konečne sme sa dopracovali k tomu najpodstatnejšiemu, k vlastnostiam, k duši, k charakteru. Za celých 18 rokov, čo ho poznám, som u neho spozorovala naozaj iba minimum zlých vlastností. Jednou z nich je, že veľmi rýchlo dokáže znervóznieť, akonáhle sa mu nedarí čosi tak, ako by si to predstavoval. Čo je však pri jeho výnimočnej deštrukčnej schopnosti dosť veľká nevýhoda, pretože to, čo starý oco začne „opravovať“, teda rozoberať, skončí s najväčšou pravdepodobnosťou odložené v pivnici v škatuliach, každá súčiastka v zvláštnom vrecúšku. A hneď sme sa dostali k ďalšej vlastnosti a tou je pedantnosť, ktorú som po ňom zdedila aj ja a môj otec.

Starý otec je veľmi vnímavý, inteligentný a vzdelaný človek, o čom svedčí aj to, že ovláda 5 jazykov a rozumie pre mňa nepochopiteľnej chémii... V dnešnom svete za vzdelaných ľudí považujeme hlavne tých, ktorí rozumejú moderným technológiám, akými sú napríklad mobil alebo počítač. U starších ľudí je to trošku možno neobvyklé, ale môj starý oco nezaostáva ani v tomto smere. Nedávno si kúpil počítač aj s pripojením na internet a dnes s ním už vie samostatne narábať. Síce môjho pokrokového starého oca zo začiatku používania počítača sprevádzal zvýšený krvný tlak a nespavosť, dnes je to už minulosťou a teší sa, že sa môže cez internet ďalej vzdelávať. V letnom období sa však môj pracovitý dedo od počítača oddýchne, pretože zo záhrady nevystrčí ani nos.

Myslím si, že menovať vlastnosti ako dobrosrdečnosť, ochota pomôcť a poradiť je úplne bezpredmetné, pretože takí sú asi všetci starí rodičia. Nie však každý oplýva takým originálnym zmyslom pre humor a životným optimizmom, ako môj starý oco. Je jedným z mála ľudí, ktorý dokáže vyčariť úsmev na perách už len keď sa na neho pozriem.

Dúfam, že z tých pár riadkov je cítiť, ako veľmi mám rada svojho starého otca a ako veľmi som mu vďačná za to, že ma spolu so starou mamou a s mojimi rodičmi vychovali takú aká som (čiže geniálnu, múdru, šikovnú, peknú, skromnú...).

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/15587-moj-stary-otec-charakteristika/