Zóny pre každého študenta

Príhovor a prejav k Medzinárodnému dňu žien (MDŽ)

Príhovor a prejav k Medzinárodnému dňu žien (MDŽ)

Drahé a milé ženy,

Dovoľte mi, aby som Vás srdečne a úprimne pozdravil pri príležitosti Vášho sviatku, sviatku, na ktorý by sme nikdy nemali zabúdať. Je to sviatok našich najdrahších bytostí – Medzinárodný deň žien.

Žena bola po stáročia symbolom života, no zároveň predstavovala vzor neprekonateľnej a nenapodobiteľnej obetavosti. Hoci mnoho žien pôsobí navonok krehko, bezbranne, v skutočnosti sa v nich skrýva neuveriteľné odhodlanie, nevyčerpateľná energia a bezhraničná láska.

8. marec je sviatkom, ktorý má dlhú tradíciu a hlboký spoločenský dosah.

V roku 1910 na Medzinárodnej konferencii žien v Kodani sa účastníčky rozhodli vyhlásiť 8. marec za Medzinárodný deň žien ako pripomenutie si štrajku 40-tisíc newyorských krajčírok z textilných továrni štrajkujúcich za zrušenie 10-hodinového pracovného času, proti zlým pracovným podmienkam a nízkym mzdám. V ČSR sa začal oslavovať od roku 1921 a OSN ho oficiálne uznala v roku 1975. V minulosti ženy museli za svoje práva a rovnoprávne postavenie ťažko a tvrdo bojovať, dnes je už samozrejmosťou takmer na celom svete.

Som presvedčený, že aj v dnešnej spoločnosti treba otvorene a nahlas rozprávať o rodovej rovnosti a postavení žien. Dúfam, že odo dnes všetci, ktorí ste ma počuli budete vedieť, že oslavovať 8. marec znamená pripomínať si potrebu rovnosti príležitosti žien a mužov a predstaviť si svet, v ktorom si ženy a dievčatá môžu byť isté, že na ich názoroch, hodnotách a snoch záleží ...

Milé dámy, sviatok Medzinárodného dňa žien je príležitosťou na to, aby som Vám vyjadril nesmiernu vďaku a úctu, lebo žena si to právom zaslúži. Hlboko sa skláňam pred Vašou obetavosťou, ochotou, láskavosťou, ale i humorom a dobrou náladou, ktorou okoreňujete chvíle nášho každodenného života. Prajem Vám, aby ste boli predovšetkým hrdé na to, že ste ženy, aby ste z úst nás mužov počuli len slová – ďakujem ti za všetko.

Dovoľte mi, milé dámy, drahé naše ženy,

aby som Vám z celého srdca poďakoval za celoživotnú prácu, ktorú ste robili a robíte s plnou zodpovednosťou a svedomitosťou pre radosť svojich blízkych.

Dovoľte, aby som Vám poprial všetko najlepšie, dobré zdravie, veľa spokojnosti, porozumenia, lásky, šťastia, radosti a veľa úspechov v osobnom i v pracovnom živote.

To všetko Vám praje

starosta obce

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/16107-prihovor-a-prejav-k-medzinarodnemu-dnu-zien-mdz/