Začiatok či koniec? (Slávnostný príhovor pri príležitosti ukončenia stredoškolského štúdia)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ursula (22)
Typ práce: Referát
Dátum: 21.03.2019
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 483 slov
Počet zobrazení: 33 932
Tlačení: 1 253
Uložení: 1 207

Začiatok či koniec? (Slávnostný príhovor pri príležitosti ukončenia stredoškolského štúdia)

Vážený pán riaditeľ, vážené pani zástupkyne, vážené pani profesorky, milí študenti!

Nastal ten čas. Dnes je deň, keď si každý z nás absolventov povie: To naozaj tak rýchlo ubehlo? Len nedávno sme v jedno teplé septembrové ráno neisto hľadali na školskom dvore nejakú známu tvár, snažili sme sa nenápadne splynúť s davom a zaradiť sa k svojej budúcej triede. Všetko bolo pre nás nové, mali sme veľké očakávania a tešili sme sa na naše nové životné obdobie. Toto obdobie sa však už za niekoľko okamihov ukončí a dnešok napíše symbolickú bodku za touto rozpísanou kapitolou.

Jedno je však isté, milí maturanti. Niečo sa končí, niečo sa začína – taká je „kniha života“. Za každou dopísanou kapitolou nasleduje ďalšia, ktorá príbeh dotvára. Dopredu ešte neviete, či bude pre hlavného hrdinu pozitívna, alebo mu, naopak, prinesie ťažkosti. Zaručene však posúva dej vpred. Bol by som preto rád, keby sme dnešok nevnímali ako koniec, ale ako začiatok. Nie ako dvere, ktoré sa nám zatvárajú pred nosom, ale ako dvere, ktoré sa nám práve odomkli a otvárajú nám priestor a možnosť zažiť niečo nové, nepreskúmané a spoznať nový, neprebádaný svet.

Tento nový svet bezpochyby vyvolá v každom z nás iné pocity. Niektorí ste plní očakávaní a tešíte sa naň. Iní ste neistí a neviete, čo máte očakávať. Možno sú medzi vami aj takí, ktorí sa boja a nechcú cez tieto otvorené dvere prejsť. Musíme si uvedomiť, že závisí hlavne od nás, ako bude ten svet vyzerať a ako si poradíme s nástrahami, ktoré na nás budú za rohom číhať. Keď sa na vás pozriem, milí maturanti, viem, že väčšina si s týmito nástrahami hravo poradí. Verím, že výskok z odrazového mostíka, ktorým je dnešný deň, bude mať pre každého z vás pohodlné pristátie, a že plavba vo vlnách života bude hladká a bezproblémová.

Touto cestou by som sa chcel poďakovať vám, pani profesorky a páni profesori, za všetko, čo ste pre nás počas rokov strávených na gymnáziu urobili. Za vaše vedomosti, ktoré ste nám trpezlivo odovzdávali, za vašu podporu, keď sme ju najviac potrebovali a v neposlednom rade za vaše cenné rady a odporúčania, ktorým ste nám viackrát nesmierne pomohli. Zaslúžili ste sa vo veľkej miere o to, aby táto kapitola, ktorá je práve na svojej poslednej strane, vyzerala tak, ako teraz vyzerá. Prispeli ste k tomu, aby nám nedopísalo pomyselné pero, aby sme neodbočili od deja a aby sme nespravili rozhodnutie, ktoré by mohlo tak pekne rozvíjajúci sa príbeh pokaziť. Za to vám od nás, absolventov Gymnázia Andreja Vrábla, patrí skutočne obrovská vďaka.

Dnes tu stojíme v teplé májové ráno. Vidíme samé známe tváre a v dave nedokáže splynúť nikto. Každý z vás, milí absolventi, úspešne zvládol skúšku dospelosti a dostal tak kľúč k dverám do nového sveta. Ja vám preto želám, aby ste cez ne vykročili tou správnou nohou a vydali sa na úspešnú cestu vpred.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Diskusia: Začiatok či koniec? (Slávnostný príhovor pri príležitosti ukončenia stredoškolského štúdia)

Pridať nový komentár Celá diskusia (1) »


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu