Nemilovať knihy znamená nemilovať múdrosť. Nemilovať múdrosť však znamená stať sa hlupákom. Ján Amos Komenský

Nemilovať knihy znamená nemilovať múdrosť. Nemilovať múdrosť však znamená stať sa hlupákom. Ján Amos Komenský

Koľko múdrosti je len ukrytej v knihách! Koľko slobody, krásy, víťazstiev! Koľko... pravdy!

Kto ich však dnes číta miesto sledovania sociálnych sietí? Kto siahne po knihe namiesto po mobilnom telefóne? A kto z nás radšej číta medzi riadkami ako medzi statusmi?

„Knihy sú pre ľudí tým, čím sú pre vtákov krídla,“ povedal anglický spisovateľ John Ruskin. Čo dodať? Azda jedine to, že človek už zabudol lietať.

Žijeme v postfaktickom svete. Nevybrať si nič z kvanta ponúk, možností či názorov sa stáva legitímnou voľbou. Živoríme na dne priepasti, kde sú skutočné emócie zabíjané primárnou potrebou virtuálnych „lajkov“. Stačilo by vzlietnuť, no reťaz strachu zväzujúca naše zakrpatené krídla sa prerezala až do mäsa.

Stojí za to nežiť v živote? Stavať si nereálne vzdušné zámky? Alebo radšej odhrnúť nános prachu a zabudnutia zo stále aktuálnych kníh?

George Orwell vo svojom románe 1984 s obrovskou dávkou sarkazmu napísal: „Vojna je mier, sloboda je otroctvo, nevedomosť je sila.“ Prebuďme sa, lebo nám jedného dňa vybuchne tento smradľavý kokteil rovno do tváre!

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/16284-nemilovat-knihy-znamena-nemilovat-mudrost-nemilovat-mudrost-vsak-znamena-stat-sa-hlupakom-jan-amos-komensky/