Zóny pre každého študenta

Deň učiteľov príhovor

Deň učiteľov príhovor 

Milé kolegyne, kolegovia,

Som rada, že sa po roku opäť takto všetci a relatívne v zdraví stretávame...

Bežne si pamätáme a zväčša aj pripomíname rôzne „významné“ dátumy, ktoré sa dotýkajú nášho osobného, či pracovného života. Väčšina z nás si určite dobre pamätá svoj „Prvý deň učiteľov“ a aj keď 28. marec možno nepatrí medzi tie VAŠE najvýznamnejšie dátumy, v pracovnom živote učiteľa sa za tie roky naozaj udomácnil tak, že sa naň nezabúda.

Oficiálne je Deň učiteľov príležitosť na oslavu, ale je aj výzva k prezentovaniu učiteľskej profesie, k zdôrazňovaniu dôležitosti a významu vzdelávania vôbec, je to prezentovanie výsledkov práce školských kolektívov, ale aj jednotlivcov na poli výchovno-vzdelávacej činnosti. Myslím si, že učiteľom a ostatným zamestnancom školy okrem takýchto „oficialít“ oveľa viac vyhovuje priateľské posedenie, keď trochu s nadhľadom a humorom prehodnotíme tento náročný „učiteľský chlebíček“.

Doprajme si teda dnes menej „oficialít“ a naopak, viac prirodzenej a uvoľnenej nálady, veľa ľudského tepla, vzájomného porozumenia a tolerancie. Zbavme sa zbytočného stresu a napätia, odreagujme sa a relaxujme aspoň pre túto chvíľu. Mimochodom, keď už spomínam stres, tak „učiteľská profesia“ patrí podľa posledných prieskumov medzi prvých desať povolaní s „vysokou úrovňou stresu“.

Môžete sa v duchu trochu otestovať, pretože, vraj duševne zdravý človek pociťuje: spokojnosť so sebou samým, má dobré vzťahy s druhými ľuďmi, je schopný riešiť problémy každodenného života. O výsledku v náš prospech vôbec nepochybujem a verím, že pre nás nebude problémom ani zvládanie stresu, ani „vyhorený učiteľ“ a ak, tak určite nájdeš medzi nami priateľa, ktorý prichádza, keď už celý svet odišiel...

Možno Vás v rámci starostlivosti o svoje duševné zdravie a pohodu všedných dní bude trocha inšpirovať aj takáto OBNOVA:

O – ako ODPOČINOK

B – ako BYŽ ZDRAVÝ

N – ako NÁJSŤ POKOJ

O – ako OVLÁDANIE MYŠLIENOK

V – ako VZŤAHY

A – ako AKTIVITA.

Ďakujem Vám všetkým za doterajší zodpovedný a profesionálny prístup k práci, za ľudský postoj a veľkorysé srdce pri plnení náročných úloh priameho výchovno-vzdelávacieho procesu, ale aj pri plnení všetkých ostatných prác súvisiacich s celkovým technicko-hospodárskym chodom školy. Som rada, že pozvanie prijali aj naši „dôchodcovia“ a môžu si byť istí, že toto „ďakujem“ patrí aj im.

Prajem Vám krásny podvečer, dobrú náladu a veselú zábavu...

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/17154-den-ucitelov-prihovor/