Zóny pre každého študenta

Deň učiteľov pozdrav

Deň učiteľov pozdrav 

Vážení hostia, milé kolegyne, kolegovia. 

Každý rok si v tento – pre nás slávnostný deň pripomíname prácu, rekapitulujeme a spomíname. Veď nakoniec s našou prácou tento deň súvisí, to je nesporne pravda. Prečo však vždy znova a znova hovoriť o tom, aký význam má škola a vzdelanie vôbec, akú úlohu tu zohráva učiteľ vo vzťahu k žiakom atď., atď. To MY PREDSA VIEME!

Tak som si teda spoločne povedzme: DOPRAJME SI ZMENU!

Keď si chceme (a to MY určite chceme) robiť svoju prácu čo najlepšie, najzodpovednejšie a s láskou, potom musíme byť zdraví, v dobrej psychickej i fyzickej kondícií – v pohode. Kto v pohode nie je, nech sa príjemne uvoľní, zamyslí, prehodnotí situáciu a možnosti, v ktorých sa práve nachádza a navrhujem Vám:

„Zmeňme to, čo sa dá zmeniť a čo chceme zmeniť, zmierme sa s tým, čo sa nedá zmeniť, buďme však dosť múdri, aby sme jedno od druhého vedeli odlíšiť“.

Doprajme si zmenu a vybočme zo zabehaného životného stereotypu. Zaslúžime si to! Keď nie natrvalo, tak aspoň na krátky čas, možno len na okamih tejto slávnostnej chvíle. Hľadáte odvahu? Tak začnite len malou zmenou – napr. zmenou vonkajšieho výzoru, zmenou účesu, štýlu obliekania, zmeňme rokmi osvedčenú vôňu, zmeňme návyk nezdravého stravovania, či iné zlozvyky.

Súčasne však naštartujme zmenu vnútorného života zmenou myšlienok, pocitov, názorov, vzťahov v rodinách, zmenou prístupu k práci, či zmenou postojov k spoločenskému životu.

Všímajme si však aj zmeny u iných. Možnože by sme radšej prijali a očakávali zmeny práve od iných ľudí, od všetkých ostatných okolo nás, len nie od seba! Je to predsa pohodlnejšie. Skutočnosť je však taká, že „naozaj“ sa sami akosi ani nechceme zmeniť, len chceme, aby to radšej urobili tí všetci ostatní a aby sa tým zlepšil aj náš život. Ale predsa všetky zmeny, ktoré očakávame od života, sa musia začať v nás samých, v našom vnútri.

Zmena je oslobodenie sa od pocitov izolácie, odlúčenosti, osamelosti, hnevu, stresu, strachu i bolesti. Takáto zmena nám môže priniesť tak prepotrebnú a nádhernú pohodu a pokoj, v ktorom si môžeme rovnako dobre odpočinúť ako aj tešiť sa zo života ako plynie, v ktorom je všetko také, ako má byť.

Žime ŽIVOT, ktorý je úžasný, v ktorom je všetko takmer dokonalé a my kráčajme v ústrety stále väčšiemu šťastiu, pretože šťastie je „umenie“ byť spokojný.

Prajem Vám dnes skvelú náladu,

anjelský pokrm, lahodné víno a diabolskú muziku!

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/17155-den-ucitelov-pozdrav/