Príhovory k životnému jubileu zamestnanca školy

Príhovory k životnému jubileu zamestnanca školy 

DEŇ!

Celkom nepatrný zlomok z obrovského množstva dní, ktoré život prináša, aby sme spoznávali jeho krásy, jeho svetlo i tmu, radosť i smútok, lásku i bolesť – slovom všetko, čo ŽIVOT prináša. Tento DEŇ je však niečím zvláštny, pretože Tebe Ľudka, prináša nezabudnuteľné chvíle, ktoré prežiješ s priateľmi, ktorí Ti úprimne a z celého srdca prišli zablahoželať k životnému jubileu.

Milá Ľudka, tak ako si vychutnáš tento slávnostný deň, tak si vychutnávaj aj čaro zrelého veku. Nespomínaj nostalgicky na minulosť, ale hrdo, s nádejou a odvahou sa pozeraj dopredu. Tvoj život je jedinečný, neopakovateľný – je TVOJ! Plynie raz pomaly, inokedy príliš rýchlo a veľmi často je to práve tak, ako na tejto tvojej pozvánke:

Radosť a bolesť kráčajú dôverne spolu vekmi,

prudká búrka, jemný vánok,

trpká starosť i veselosť – striedajú sa rokmi...

Ideály mladosti vystriedala „krutá realita“. Skoro všetok čas Ti zaberá pravidelný rytmus rodinného života a povinnosti v práci, preto si z neho kúsok nechaj aj výsostne pre seba. Usmievaj sa, aj keď Ti práve nie je do smiechu, teš sa z úsmevu svojich najbližších, buď spokojná sama so sebou, dôveruj si! Rob to, čo je podľa Teba správne a hlavne: Váž si čas a ani na chvíľu ho nenechávaj plynúť bez úžitku, pretože čas na nikoho nečaká.

Prežívaj naplno každý okamih života...

Milá Zuzka,

s potešením sme prijali Tvoje pozvanie a dúfam, že hovorím za všetkých, keď poviem, že:

Tento krásny, slnkom zaliaty jesenný deň evokuje v nás príjemnú náladu, pohodu a radosť z toho, že môžeme spolu s Tebou osláviť Tvoje životné jubileum. Päťdesiatka má svoje čaro a určite aj dnešný deň, TVOJ DEŇ a táto chvíľa, bude pre Teba aj pre nás neopakovateľná, nezabudnuteľná...

K tomu chceme prispieť aj my, Tvoji spolupracovníci, priatelia a známi. Poznáme Ťa ako príjemnú, skromnú, dobrosrdečnú a pracovitú kolegyňu, ktorá má svoje zásady, ciele aj túžby.

Všedné pracovné dni, ktoré zdieľame už dlhé roky spolu na tom istom pracovisku sú súčasťou Tvojho života a je milé, že s takou, pre Teba významnou a slávnostnou udalosťou sa podelíš aj s nami. Nemyslím si však, že tento zrelý vek je dôvod na „nostalgiu“, práve naopak, pre teba sa začína niečo nové. Nech sa tento deň dotkne Tvojho srdca a zohreje Tvoju dušu, nech Ťa naplní pozitívnou energiou, nech pocítiš blízkosť priateľov a srdečnosť našich blahoželaní k Tvojej „päťdesiatke“.

Teraz je ten správny čas na zábavu, veselé debaty, na ochutnávanie Tvojich „sladkých dobrôt“ a možno aj na spev, tanec a inú „srandu“...

Čas plynie veľmi rýchlo a preto milá Zuzka, občas sa zastav a okrem rodiny a práce si nájdi čas aj na seba a:

Milá naša oslávenkyňa,

keby som sa opýtala Teba a tisíce iných ľudí, čo pre nich znamená život, dostala by som tisíce odpovedí... Je viac ako isté, že by bola každá odpoveď iná – veď každý z nás si žije svoj vlastný život a ten nikdy nebýva len biely alebo len čierny. Možno práve tá jeho farebnosť ho robí takým záhadným a príťažlivým...

Pripomeniem aspoň niektoré prirovnania k životu, ktoré už mimochodom veľmi dobre poznáme, ale ktoré nás vždy niečím oslovia:

život je pieseň – spievaj ju,

život je výzva – prijmi ju,

život je sen – a ty ho snívaj,

život je obeť – tak niečo obetuj,

život je láska – vychutnávaj ju...

ale život je aj boj... (povedal Seneca), tak bojuj!

Život nie taký ľahký ako by sa zdalo. Pre väčšinu z nás je to naozaj boj. Čo však s tým? Možno to len chce trochu vytrvalosti, vieru v samého seba – veriť si, že sme určite na niečo nadaní a to niečo treba za každú cenu dosiahnuť. A možno jedného dňa zistíme, že náš život je ako z rozprávky...

Milá Eva, táto krátka úvaha o živote bola mojou inšpiráciou, keď som rozmýšľala, čo pekné Ti na tejto Tvojej oslave povedať. Ty máš život rada, si plná energie a optimizmu, čo cítiť z každého tvojho gesta. Na určitý čas sa ti síce osud pokúšal zobrať opraty z rúk a prežívala si ťažké chvíle, ale čo malo prebolieť – to prebolelo, vzchopila si sa, obrátila si svoju tvár k synom a k slnku a naraz všetky tiene padli za teba...

V týchto dňoch si práve prekročila päťdesiatku, ale to predsa nie je žiadna prekážka, aby si sa Ty necítila mladá, pretože: „Nezáleží na veku, keď sa rozhodneme, že budeme mladí“.

Vychutnaj si teda túto novú mladosť a ja pevne verím, že ťa ešte čaká skvelý život, v ktorom už za chvíľu pochopíš:

Milá Eva, ďakujeme za pozvanie a prijmi od nás všetkých gratulácie k Tvojmu životnému jubileu: - prajem Ti lásku, ktorej človek veľa má,

- prajem Ti zdravie, ktoré občas chýba

- a šťastie, ktoré dáva krídla... Vitaj medzi nami päťdesiatnikmi!

Milá Janka,

som rada, že pri príležitosti Tvojho životného jubilea Ti môžem povedať pár slov v mene svojom aj v mene celého nášho kolektívu, chcem Ti len pripomenúť niekoľko pekných a možno aj zaujímavých myšlienok a hlavne – úprimne Ti zablahoželať.

Dnes sme tu preto, aby sme si spolu s tebou v pohode a veselej nálade pripomenuli, že je krásne a príjemné dostať sa v živote až k tomuto medzníku, ale chcem tiež zdôrazniť, že tento medzník žena intuitívne pociťuje ako veľký zlom svojho života, sprevádzaný príjemnými aj menej príjemnými pocitmi. Je už individuálne, ako sa s týmito pocitmi vyrovnáva – či už vo vzťahu k sebe samej alebo vo vzťahu k svojmu okoliu.

Ženy dávajú svetu nádherný dar svojou otvorenosťou, múdrosťou a súcitom.

Ženy majú zmysel pre krásu, dobro, lásku...

Žena je symbolom rodinnej pohody, materstva aj zmyselnosti a mohla by som menovať ešte mnoho ďalších prirovnaní ženy k pozitívnym veciam, ale spomeniem už len názov jednej známej knihy „Byť ženou je úžasné“, ktorý hovorí za všetko. Ale, že byť ženou „päťdesiatničkou“ je tiež úžasné, to Ti určite potvrdí náš „klub päťdesiatničiek“, ktorý sa už úspešne rozrastá a určite má pre Teba v zálohe aj svoje skúsenosti a už osvedčené recepty.

Preto milá Janka, nech je aj pre teba tento „úžasný“ pocit výzvou, možno novým začiatkom a možno naplnením tajných snov a túžob, ktoré si každá žena dlho schováva v kútiku svojho srdca. Ich splnenie je len vec názoru, správneho smeru, Tvojho výberu a Tvojej filozofie života!

Poznáme Ťa ako pokojnú a rozvážnu ženu, láskavú a pedantnú učiteľku a samozrejme vytrvalú turistku. Všetko to hovorí o sile tvojej osobnosti, o optimistickom postoji k životu a o veľkej chuti a odvahe prekonávať prekážky a dosahovať úspechy.

Veď žiť šťastne, to tiež znamená nestrácať humor, robiť každodenné maličkosti s láskou, tešiť sa aj z malých náhodných radostí, pokojne riešiť bežné problémy a stretávať sa s priateľmi. Dnešné stretnutie preto pokladaj za stretnutie s priateľmi, ktorí Ti k päťdesiatym narodeninám želajú:

Milá pani Vlasta,

až počas letných prázdnin dovŕšite svoje krásne životné jubileum, ale už teraz – na konci školského roka odchádzate z tohto pracoviska a kľukne by ste nám mohli povedať: adios a majte sa pekne… Vy ste sa však rozhodli , že rozlúčku aj jubileum chcete absolvovať s nami. Preto si dovolím povedať, že to bude asi preto, lebo nás všetkých niečo spájalo. Za tých pár rokov tu vznikli nielen čisto pracovné väzby.

Aj keď sa osud s Vami nemaznal a veľakrát boli na oblohe mraky, vždy ste sa vedeli popasovať s problémami či nástrahami a kráčať ďalej. V živote každého z nás sú míľniky, pri ktorých sa na chvíľu zastavíme a zamýšľame sa, aký kus cesty sme ubehli, čo sa nám podarilo uskutočniť a čo ešte chceme dokázať. Život nám vie často pripraviť prekvapenia a my im musíme čeliť.

Milá Vlasta,

chcem Vám k Vášmu krásnemu životnému jubileu zapriať v mene nás všetkých: aby ste mali veľa životnej energie, aby ste sa tešili zo šťastia svojich detí, úspešne dokončili štúdium, aby sa na Vás usmialo viac šťastia a k tomu Vám prajeme pevné zdravie.

Keď rátaš údery, čo odbíjajú čas, keď celkom bez lístia vidíš hrdé stromy stáť,

okienkom úzkym uvidíš krajinu detstva, ach áno, si to Ty.

Vieš, odkiaľ ideš, vieš, ako sa voláš a to všetko je život.

A život je práca a práca je Tvoje dielo.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/17403-prihovory-k-zivotnemu-jubileu-zamestnanca-skoly/