Charakteristika mojej mamy

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ursula (22)
Typ práce: Referát
Dátum: 02.06.2019
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 450 slov
Počet zobrazení: 25 201
Tlačení: 768
Uložení: 628

Charakteristika mojej mamy

Keďže som jej syn, existuje istá podobnosť medzi mnou a mojou mamou. Mám to pekne podelené – tvárou sa vraj podobám na otca, povahou na mamu.

Aká teda vlastne moja mama je? Nuž – pre mňa je to najlepšia mama zo všetkých. Toto však nie je objektívny pohľad a o jej osobe Vám veľa neprezradí.
Ak ju stretnete prvý raz, je ústretová. Znesie Vám aj modré z neba, len aby ste jej už dali pokoj. Vyplýva to z toho, že času nikdy nemá na rozdávanie. Kedysi dávno – keď sa ešte naplno nevenovala podnikaniu, často upratovala, vyšívala a podobne. Ak má náhodou čas, zvykne variť, pozrie si nejaký film, alebo si pospí.

Jej pracovný deň, ktorý má len úbohých dvadsaťštyri hodín, pozostáva z troch častí – práca, práca a práca. Popritom (ani neviem ako) sa stíha ešte venovať svojim trom deťom vrátane mňa. Tí, ktorí vedia, že mám len jedného súrodenca, sa možno práve začudovali, prečo spomínam tri deti. Moja mama totiž považuje aj môjho otca za „svoje dieťa“, lebo ho stále musí obskakovať a stále sa mu musí venovať.

Zo všetkého najviac nenávidí návštevy. Ak ju teda chcete navštíviť, radím vám, aby ste jej to dopredu telefonicky nehlásili. Ak jej totiž zavoláte, dozviete sa, že „nie je doma… Ide k svojej mame s deťmi a vráti sa Boh vie kedy.“ Keď ste už u nás (najlepšie aj s deťmi), správa sa vľúdne. Po odchode je to už horšie. Kadečo si vypočujem najmä na adresu detí, ktoré tu nechajú nedojedenú čokoládu, tam vysypú kocky…

Mobilné telefóny tiež nemá v obľube. Kedysi ju rozčuľovalo, že jej to vyzváňa, akurát keď konečne uspala moju malú nezbednú sestru, teraz, keď je sestra už veľká, ju stále otravuje jej tretie dieťa – čiže môj ocino.

Mala vo zvyku chodiť všade načas, ale nikdy sa jej to nevyplatilo, lebo sa dané podujatie či stretnutie nikdy načas nezačalo. Ak som sám doma, zavolá mi, že príde o piatej. Väčšinou však príde o dve – tri hodinky neskôr. Máva aj dni, kedy sa objaví skôr, ako ju človek čaká. Vtedy náramne oslavujem.

Do hádky by som sa s ňou nepúšťal. Zažil som zopár rodinných scén (našťastie len ako poslucháč). Ešte že máme pevné základy, otriaslo to našim domom a mnou tiež.

Jedna z mnohých vecí, ktorú si na mojej mame cením, je to, že dokáže zvládnuť situácie, ktoré sa mne na prvý pohľad zdajú nezvládnuteľné. Funguje to aj naopak, ona sa niekedy zbytočne strachuje a ja ani neviem prečo.

Pri písaní jedného diktátu som sa dozvedel, že chlapec si podvedome hľadá partnerku s vlastnosťami svojej mamy. Neviem, či sa nájde niekto, kto bude trpieť moje vrtochy, každopádne to zatiaľ moja mama zvláda na výbornú.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.026 s.
Zavrieť reklamu