Zóny pre každého študenta

Hadovisko – Povesti z Hruštína o názvoch v Hruštíne

Hadovisko – Povesti z Hruštína o názvoch v Hruštíne

Bolo raz jedno miesto v Hruštíne, na ktorom bolo veľa zdravej trávy, no nikto o tomto mieste nevedel. Jedného dňa tadiaľ prechádzal pastier oviec a pomyslel si, že tam musí prísť aj s ovcami, majú sa tam veru na čom pásť.

Na druhý deň pastier zobral ovce a zaviedol ich na to miesto. Chodil tam celý rok a ostatní pastieri mu závideli, lebo jeho ovce poriadne priberali a bolo vidno, že sa o ne dobre stará.

Raz ho pastieri pozvali do krčmy. Odtiaľ ho zaviezli do Oravského hradu – rovno do mučiarne. Ráno sa pastier zobudil a zistil, že je priviazaný reťazami. O chvíľu do miestnosti vošli vojaci s tromi pastiermi a jeden sa ho spýtal: „Povedz, pastier, prečo sú tvoje ovce také zdravé a poslušné a majú takú hrubú vlnu?“ No pastier odvetil: „Nepoviem.“ Pastieri sa nahnevali a prikázali vojakom, aby z neho to tajomstvo nejako dostali. Takto pastieri chodili za väzňom každý deň, no ten nič nechcel prezradiť. No keď sa mu začali vyhrážať smrťou, pastier všetko o tajomnom mieste prezradil. Keď to však pastieri počuli, kázali vojakom väzňa „o hlavu skrátiť...“

Na tajné miesto začali brávať ovce oni. Po týždni im ale všetky ovce zdochli. Objavili sa tam totiž hady s jedovatým jedom a ovce poštípali. Pastieri neverili vlastným očiam, že im nezostala ani jedna jediná ovca a všade, kde sa pozreli, bol samý had.

Odvtedy na to miesto nikto nechodil. No hady sú tam doteraz schované vo svojich úkrytoch. Ľudia v Hruštíne dobre vedia, kde to je a nebezpečné miesto volajú Hadovisko.

Pastieri si mysleli, že ich preklial pastier, ktorý kvôli nim prišiel o život. Ale ani oni nežili dlho. Všetci zomreli na uštipnutie hadom.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/17534-hadovisko-povesti-z-hrustina-o-nazvoch-v-hrustine/