Zóny pre každého študenta

Moja obľúbená kniha (Rozprávanie)

Moja obľúbená kniha (Rozprávanie) 

Prečítala som už veľa kníh, ale zo všetkých sa mi najzábavnejšie zdali Rozprávky o psíčkovi a mačičke od Josefa Čapka.

Veľmi sa mi páčilo, že psíček a mačička žili spolu v jednom domčeku ako kamaráti, lebo normálne sa takéto zvieratá nemajú veľmi radi. Snažili sa žiť a robiť všetko ako ľudia. Nie vždy im to vyšlo a potom z toho vznikli úsmevné príhody. Vtipné bolo, keď umývali dlážku sami so sebou navzájom a potom sa sušili na šnúre. Alebo keď si psíček roztrhol gaťky a mačička mu ich zašila dážďovkou, ktorú potom zjedla sliepka.

No a jednoznačne najsmiešnejšia príhoda bola o tom, ako psíček s mačičkou piekli tortu. Tí do nej teda dali vecí, a akých! Cukor, soľ, kvargľu, kožky so slaninky, oriešky, uhorku, myši, párky,... Ešteže ju nakoniec zjedol zlý pes, lebo by ich potom bolelo brucho tak ako jeho.

Maminka mi vysvetlila, že príbehy majú aj poučenie pre deti. Napríklad v rozprávke „Ako našli bábiku, ktorá tenko plakala“ psíček s mačičkou ukázali, ako by sa o ňu mali deti starať. Umyli ju, nakŕmili, uložili do postieľky. Vonku jej ponachádzali toľko hračiek, ktoré  deti  vyhodili, že úbohá pohodená bábika ich mala  najviac zo všetkých. Ja by som takto bábiku teda nikdy nezahodila.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/17645-moja-oblubena-kniha-rozpravanie/