Príhovor – Prvé sväté prijímanie

Príhovor – Prvé sväté prijímanie 

Milý Adam, Alex, drahí rodičia, krstní rodičia, príbuzní, bratia a sestry!

Adam a Alex máte vo svojom okolí niekoho radi? Koho? Mamu, otca, brata, sestru, starých rodičov, kamarátov v škole? Samozrejme, že obaja máte okolo seba rodinu a priateľov, ktorých máte úprimne radi Ak ich máte radi, už ste im niečo aj darovali? Napríklad, ak mala mama narodeniny, dali ste jej darček? Ja verím, že áno. A určite ste aj vy dostali darček, ak ste mali sviatok… Lebo darčeky dostávame od ľudí hlavne preto, že nás majú radi. Viete, každý človek ak má niekoho skutočne rád, alebo mu chce poďakovať za pomoc, tak ho niečím obdaruje – darčekom alebo inou pozornosťou.

Tak isto aj vaši rodičia – navzájom sa pri rôznych príležitostiach obdarúvajú na znak toho, že na seba myslia a milujú toho druhého.

Adam a Alex, pred deviatimi rokmi Vaši rodičia prijali veľký darček. Viete, čo to bolo? Boli ste to vy. A pár týždňom po vašom narodení, vám tiež Cirkev za účasti vašich krstných rodičov, starých rodičov… odovzdala „darček“, Bol to Krst. Niečo duchovné, čo sa nedá chytiť do ruky, ale môže sa to vytratiť – stratiť. Tak, ako sa láska, úcta a dôvera môže vytratiť medzi priateľmi, tak sa dá stratiť aj to duchovno, čo sme pred rokmi prijali.

Milí rodičia, pri Krste ste sľúbili, spolu s krstnými rodičmi, že o tento duchovný dar sa budete starať. A dnes keď ste spoločne prišli do tohto chrámu, aby Vaše deti prijali Eucharistiu, chcete, aby sa tento dar ešte viac rozvíjal. Vaša úloha sa dnes nekončí, práve naopak. Budete potrebovať ešte viac síl, na prekonávanie ťažkostí, ktoré budú prichádzať.

Myslím si, že každý rodič chce, aby jeho dieťa bolo dobré, úspešné, slušné, vedelo sa správať atď. Toto je vaša úloha rodičia a krstný rodičia. Chrániť a dobrým príkladom viesť tieto deti.

Adam a Alex dnes prvýkrát boli na sv. spovedi a počas svätej liturgie prvýkrát príjmu Eucharistiu. Oni pre ďalší život potrebujú tieto sviatosti, a nielen Oni aj my a naše rodiny potrebujeme tieto sviatosti. Ak sa nenaučíme prosiť o odpustenie a odpúšťať, nečakajme lepšie deti, rodiny ani spoločnosť… Súčasná doba nehovorí o odpúšťaní. Každý deň počúvame o množstve zla, ktorého sa nezbavíme ináč, len tak, že sa naučíme odpúšťať. Dnes si musíme uvedomiť, že bez odpustenia nedokážeme prežívať „dar“, ktorý sme pri krste dostali. Naučme sa prosiť o odpustenie svoju manželku, svojho manžela, dieťa, ale aj starých rodičov, príbuzných, krstných rodičov. Dnešnú slávnosť prežijeme najkrajšie vtedy, ak úprimne povieme jeden druhému – prepáč, ak som ti ublížil, odpusť mi…

Adam a Alex, ale aj všetky deti, by mali vidieť, že my sami odpúšťame jeden druhému: manžel manželke, otec či matka deťom, ale aj dedkovi, babke, sestre či bratovi, svorke či svokrovi. Aj toto môže byť dnes naším darom, jeden pre druhého.

Viete si predstaviť ako by to vyzeralo, keby už nikto nevedel povedať slovko „prepáč“? Keby sme nevedeli povedať – prepáč ocko, mama, babka, dedko, kamarát, že som ťa oklamať, prepáč, že som ťa neposlúchal, že som urobil niečo , čo ti ublížilo… Nedovoľme, aby sa toto slovko vytratilo z komunikácie nás všetkých. Aby sme namiesto slova “odpusť a prepáč” nezačali používať výhovorky.

Hemingway raz rozprával príbeh o otcovi a jeho dospievajúcom synovi Pacovi, ktorí žili v Španielsku. Keď sa ich vzťah narušil, syn ušiel z domu. O niekoľko rokov sa otec vydal na dlhú cestu, aby svojho strateného syna našiel. Po dlhom a neúspešnom hľadaní boli jeho poslednou nádejou madridské noviny, v ktorých dal uverejniť inzerát. „Drahý Paco, zajtra na obed ma čakaj pred kanceláriou madridských novín. Všetko som ti odpustil. Mám ťa rád.” Na druhý deň okolo poludnia čakalo pred kanceláriou 800 mladých mužov menom Paco. Všetci túžili po odpustení… Každý z nás už zažil, aké je to príjemné, keď nám niekto odpustí. Predovšetkým rodina má byť v pravom slova zmysle miestom odpúšťania. A platí to pre každého jej člena.

Adam a Alex, dnes rovnako – ako pri krste – ste dostali darček. Ježiš Vám daroval odpustenie vašich hriechov. Naučte sa aj vy používať tento dar. Prosiť Ježiša úprimne o odpustenie, a aj vy sami buďte zdrojom odpustenia pre druhých.

Bratia a sestry, my všetci sme dostali tento dar, nezabúdajme prosiť Ježiša o odpustenie našich hriechov vo sviatosti zmierenia, a aj sami buďme zdrojom odpustenia.

Amen

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/18493-prihovor-prve-svate-prijimanie/